Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka županija - Održan tradicionalni susret gospodarstvenika

Poduzetnicima raste dobit, uspješno se povlači EU novac, ali kronično nedostaje radnika

Zagrebačka županija - Održan tradicionalni susret gospodarstvenika
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
25.03.2019.
u 14:44

Svake godine u županiji se otvori više od 3000 novih radnih mjesta, izvoz im godišnje raste za milijardu kuna, a u 2019. isplatit će 100 milijuna kuna poticaja

U hotelu International održan je 17. susret gospodarstvenika Zagrebačke županije, tradicionalno okupljanje gospodarstvenika. U pitanju je županija čiji izvoz raste godišnje za milijardu kuna i koja svake godine ima više od 3000 novo zaposlenih. Kako je najavljeno, ove godine županija za gospodarstvenike, poljoprivrednike, udruge civilnog društva te gradove i općine daje gotovo 100 milijuna kuna poticaja.

- Natječaj za potpore poduzetnicima očekujemo u travnju, za poljoprivrednike će biti za koji dan, a kroz elektronske prijave olakšali smo postupak svima. Novost je milijun kuna za poduzetnike u turizmu koji bilježe sjajne rezultate - u 2018. broj dolazaka povećan je za 41 posto. Za potpore u poljoprivredi osigurano je 15,2 milijuna kuna. U 2017. županija je bila na drugom mjestu po neto dobiti poduzetnika i broju zaposlenih, na trećem mjestu po broju poduzetnika od kojih 73,8 posto posluje s dobiti. Mnogi pričaju o EU sredstvima, a mi ih povlačimo, a u projektima privatnog sektora smo drugi u državi. Iako su podaci pozitivni, i ovu županiju muči nedostatak radne snage. Najbolji primjer da se u Zagrebačkoj županiji može razvijati poduzetništvo je Mate Rimac - istaknuo je u pozdravnom govoru Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije. Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva ističe kako su inicijative koje provodi županija hvalevrijedne.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Rasterećenje gospodarstva

 - Poduzetnici ove županije imaju partnera na regionalnoj razini, a ministarstvo radi na uklanjaju administrativnih prepreka i pokušava financijske instrumente približiti svima kako bi bili što bolji i uspješniji te konkurentniji na tržištu. U fokusu nam je i administrativno rasterećenje gospodarstva, želimo stvoriti pozitivno poduzetničko okruženje. U pripremi je e-start kojim ćete poslovanje moći pokrenuti iz svog doma - objašnjava Ana Mandac. Na panel diskusiji ‘Dvije generacije – isto pitanje! Budućnost poduzetništva i izvori poslovnog uspjeha?’, profesor Velimir Srića i osnivačica tvrtke ID Guardian Josipa Majić razgovarali su o izazovima koji očekuju poduzetnike u digitalno doba, budućnosti poduzetništva i uzrocima poslovnog uspjeha.

Svi imaju priliku uspjeti

- Mi smo generacija koja nije doživjela recesiju, generacija koja je navikla da nam je svaka poslovna godina bolja od prethodne, da nam je kapital dostupan i koristimo sve benefite koji su nam na raspolaganju. Živimo u nestabilnijim vremenima, nema više normalnog karijernog ili životnog puta, a moja generacija preskače stepenice, ili skače eksponencijalno. Put se mijenja i za kompanije i individualne business igrače, nema klasičnog puta i tome svakodnevno svjedočimo. Više nitko ne zna tko će sljedeći uspjeti i to je prilika za sve nas - smatra Josipa Majić i ističe kako će u budućnosti svi poslovi koje je lagano automatizirati biti automatizirani te će to riješiti mnoge probleme. - Interesantne su stvari koje se ne mogu automatizirati, primjerice kod našeg poslovanja je to – faktor ljudske osjećajnosti. Za robote je to vrlo izazovno, i velika tržišna prilika za mnoge. Neke industrije enormno rastu na globalnoj razini, dok je drugima teško naći idealnog klijenta i tržište. Nama se dogodilo da nas tržište vuče za sobom, pa i mi rastemo s njim - kaže Josipa Majić. Srića ističe kako brojni poduzetnički pothvati u SAD-u kreću iz garaža i ostvaruju neviđene uspjehe. - Danas digitalno vlada svijetom i tome se moramo prilagoditi. Potrebno je ugraditi budućnost u poslovnu strategiju te planirati i izvesti digitalnu transformaciju - kaže Srića.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Kvalitetne investicije

Srića objašnjava kako svojim studentima savjetuje da ‘bace retrovizore i uzmu dalekozore’ kad je u pitanju njihov poslovni put. - Vizija i borba za budućnost može za hrvatsko gospodarstvo učiniti čuda - poručuje Srića. Profesor Mladen Vedriš održao je predavanje ‘Hrvatska ekonomija nakon krize i prije moguće recesije’. - Kad promatramo naš izvoz u usporedbi s drugim zemljama, to nam baš ne ide u prilog. Primjerice, Mađarska samo visokotehnoloških proizvoda izvozi koliko mi izvozi mo sveukupno. Hrvatska prostora za napredovanje itekako ima jer smo trenutno smješteni između Rumunjske i Bugarske - objašnjava Vedriš. Kako kaže, ključno je da se s razgovora pređe na djela kako ne bi došlo do novih problema. - Unutar Kontinentalne Hrvatske, uz Grad Zagreb, Zagrebačka županija je među onima koje su na vrhu. Uvijek se može, samo se mora znati kako, a kvalitetne investicije su najbolji put za to. Optimizam nam najviše daju trendovi. Ipak, trenutačna dinamika promjena nije dovoljna da se osigura globalna konkurentnost - zaključuje Vedriš.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije