Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stopa kriminala

Podaci policije: U metropoli raste broj provala i ubojstava

'pljackas92843033'
''
15.11.2011.
u 22:30

Građani smatraju kako je stopa kriminala porasla zbog niskog standarda života u Zagrebu

U Zagrebu se bilježi porast gotovo svih oblika kriminala, i to 9 posto u odnosu na prošlu godinu.

U policijskim statistikama prednjače ubojstva te pokušaji ubojstva, a policija ima pune ruke posla i s pljačkašima i kradljivcima. Teških krađa 14 je posto više nego lani, više je provalnih krađa, a broj provala u trgovine porastao je gotovo trećinu.

Iz Policijske uprave zagrebačke kažu kako veći broj kaznenih djela govori u prilog rada policije, no loše je to što se kaznena djela poput provala u kioske i trgovine, koja su u porastu, mogu spriječiti već uz minimalne mjere tehničke zaštite. U PUZ-u smatraju da je i loša samozaštitna kultura građana dovela do porasta, primjerice, broja krađa bicikala ili džepnih krađa.

– Bez obzira na brojke i njihove varijacije, ostaje činjenica da je Zagreb i dalje jedna od najsigurnijih europskih metropola, a kako se ljudi osjećaju u njemu i kako ga doživljavaju, dovoljno je pitati brojne turiste koji ga sve više posjećuju. Na tome, naravno, treba i dalje raditi – komentirao je gradonačelnik Milan Bandić rastući kriminal.

Ilijana Lozančić (25), stručna pristupnica ekonomije, nije se osjećala sigurnom jedino u vrijeme prosvjeda, kada je došlo i do napada na policiju te nasilja sudionika.

– Razlog za porast kriminala vidim u lošim egzistencijalnim uvjetima. Živimo od 3000 kuna plaće uz visoke rate kredita, osobito ako su u švicarcima, a sve to utječe na loš standard – smatra buduća ekonomistica Ilijana.

Njezino mišljenje dijeli i ing. strojarstva Zvonko Pezer (52).– Osjećam se prilično sigurno, ali moram priznati da noću ne izlazim na ulice. Do sada nisam imao neugodnih iskustava s kriminalom, ali je očito da je do njega došlo zbog loše ekonomske situacije – smatra Zvonko Pezer.

Komentara 25

TO
Toni50
22:35 15.11.2011.

Građani smatraju kako je stopa kriminala porasla zbog niskog standarda života u Zagrebu i zbog toga što sve manje i manje hrvati i hrvatice podnose da im dijeca gladuju !

ZM
zmaj5
22:56 15.11.2011.

Hm,mislio sam da smo relaksirani,a ono štanga.Pitajte one koji tvrde da nam standard raste,ali da mi to ne vidimo.

TO
Toni50
22:34 15.11.2011.

Podaci policije: U metropoli raste broj provala i ubojstava, dok se broj novo izgrađenih čućavaca u metropoli ipak nešto smanjuje !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije