Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Podaci policije: U metropoli raste broj provala i ubojstava

Građani smatraju kako je stopa kriminala porasla zbog niskog standarda života u Zagrebu
15. studenoga 2011. u 22:30 25 komentara 22 prikaza
'pljackas92843033'
Foto: ''

U Zagrebu se bilježi porast gotovo svih oblika kriminala, i to 9 posto u odnosu na prošlu godinu.

U policijskim statistikama prednjače ubojstva te pokušaji ubojstva, a policija ima pune ruke posla i s pljačkašima i kradljivcima. Teških krađa 14 je posto više nego lani, više je provalnih krađa, a broj provala u trgovine porastao je gotovo trećinu.

Iz Policijske uprave zagrebačke kažu kako veći broj kaznenih djela govori u prilog rada policije, no loše je to što se kaznena djela poput provala u kioske i trgovine, koja su u porastu, mogu spriječiti već uz minimalne mjere tehničke zaštite. U PUZ-u smatraju da je i loša samozaštitna kultura građana dovela do porasta, primjerice, broja krađa bicikala ili džepnih krađa.

– Bez obzira na brojke i njihove varijacije, ostaje činjenica da je Zagreb i dalje jedna od najsigurnijih europskih metropola, a kako se ljudi osjećaju u njemu i kako ga doživljavaju, dovoljno je pitati brojne turiste koji ga sve više posjećuju. Na tome, naravno, treba i dalje raditi – komentirao je gradonačelnik Milan Bandić rastući kriminal.

Ilijana Lozančić (25), stručna pristupnica ekonomije, nije se osjećala sigurnom jedino u vrijeme prosvjeda, kada je došlo i do napada na policiju te nasilja sudionika.

– Razlog za porast kriminala vidim u lošim egzistencijalnim uvjetima. Živimo od 3000 kuna plaće uz visoke rate kredita, osobito ako su u švicarcima, a sve to utječe na loš standard – smatra buduća ekonomistica Ilijana.

Njezino mišljenje dijeli i ing. strojarstva Zvonko Pezer (52).– Osjećam se prilično sigurno, ali moram priznati da noću ne izlazim na ulice. Do sada nisam imao neugodnih iskustava s kriminalom, ali je očito da je do njega došlo zbog loše ekonomske situacije – smatra Zvonko Pezer.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Toni50:

    Građani smatraju kako je stopa kriminala porasla zbog niskog standarda života u Zagrebu i zbog toga što sve manje i manje hrvati i hrvatice podnose da im dijeca gladuju !

  • zmaj5:

    Hm,mislio sam da smo relaksirani,a ono štanga.Pitajte one koji tvrde da nam standard raste,ali da mi to ne vidimo.

  • Toni50:

    Podaci policije: U metropoli raste broj provala i ubojstava, dok se broj novo izgrađenih čućavaca u metropoli ipak nešto smanjuje !