Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"hrvatska Sikstinska kapela"

Počinje obnova svetišta u Remetama iz 1288. godine: Rekonstrukcija je vrijedna 40 milijuna kuna

Zagreb: Vjernici na misi ispred Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
18.01.2022.
u 16:10

Prvi pisani trag o postojanju redovničke zajednice i crkve posvećene Majci Božjoj u Remetama potječe iz 1288. godine.

 U zagrebačkom svetištu Majke Božje Remetske jučer ujutro održana je posljednja euharistija, nakon toga crkva je zatvorena jer počinje konstrukcijska obnova toga vjerskog objekta koje je zaštićeno kulturno dobro Hrvatske, a teško je oštećeno u potresu krajem 2020.

Crkva i svetište oštećene su u potresu 28. prosinca 2020., a u najkritičnijem stanju bio je slavoluk. Vrijednost obnove je oko 40 milijuna kuna.

"Sredstva su osigurana za konstruktivnu obnovu, a nakon toga vjerujem da ćemo nastaviti s cjelokupnom obnovom. A do tada vjernici, hodočasnici i svi ljudi dobre volje okupljat ćemo se na otvorenom oltarnom prostoru, u ovom šatoru, kako smo ga nazvali - šator sastanka", rekao je za Hrvatsku televiziju (HTV) Antonio Mario Čirko, župnik i upravitelj svetišta Majke Božje Remetske. Također prije zatvaranja crkve održano je i cijelonoćno klanjanje.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u naselju Remete u sjevernom dijelu Zagreba, također je i marijansko svetište. Crkva Marijina Uznesenja zajedno sa samostanom, zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.  Remete su glavno marijansko svetište Zagreba i nakon Marije Bistrice drugo po važnosti u središnjoj Hrvatskoj.

Gospa Remetska nosi naslov - Najvjernija Majka Odvjetnica Hrvatske Presveta Djevica Remetska (Fidelissima Mater Advocata Croatiae Sanctissima Virgo Remetensis) i u njoj su se tijekom povijesti molili i utjecali brojni hrvatski vladari i velikani. U crkvi postoje freske pavlinskog slikara Ivana Rangera koje su nažalost većim dijelom nastradale u snažnom potresu koji je zadesio Zagreb 1880. Prije potresa je crkva bila tako oslikana da je nazvana "hrvatska Sikstinska kapela". Prvi pisani trag o postojanju redovničke zajednice i crkve posvećene Majci Božjoj u Remetama potječe iz 1288. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije