Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Početkom ljeta vrhunac epidemije mišje groznice

Nema mjesta za paniku, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo i infektivne bolesti Klinike Fran Mihaljević
28. veljače 2012. u 08:21 8 komentara 6 prikaza
miš
Foto: Reuters/PIXSELL

Nakon što je dvadeset Zagrepčana u posljednjih mjesec dana završilo u bolnici zbog simptoma mišje groznice, kao žarište zaraze ovom opakom bolešću evidentirano je Sljeme, potvrdili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na današnjoj konferenciji za medije koju je organizirao Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Iako se svake godine zabilježi poneki slučaj mišje groznice, ove godine bolest se pojavila izrazito rano, već početkom siječnja.

– Stoga, vrhunac epidemije mišje groznice očekujemo potkraj proljeća i početkom ljeta – rekao je Ilija Kuzman, ravnatelj Infektivne bolnice Fran Mihaljević. Uzrok je vrlo blaga zima koja je pogodovala razmnožavanju miševa i ostalih glodavaca koji obitavaju u šumama.

Kako je riječ o parku prirode, deratizacija nije moguća pa će se u suradnji sa Šumarskim i Veterinarskim fakultetom mapirati točna žarišta zaraze. Posljednja epidemija u Hrvatskoj bila je 2002. godine, kada je oboljelo više od 400 osoba.

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

  • rogstrug:

    Ha ,ha kakva nam je kriza stigla neće me začuditi ako izbije i kuga...

  • tarantula-zg:

    28.02.2012. u 09:04h cycla je napisao/la: Ako nije moguća deratizacija postoje prirodni neprijatelji miševa - ne razumijem zašto se to ne iskoristi ======================== Zato jer takvi pokusaji intervencije u prirodi obicno zavrse jos vecom katastrofom.

  • cycla:

    Ako nije moguća deratizacija postoje prirodni neprijatelji miševa - ne razumijem zašto se to ne iskoristi