Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žarište na Sljemenu

Početkom ljeta vrhunac epidemije mišje groznice

miš
Reuters/PIXSELL
28.02.2012.
u 08:21

Nema mjesta za paniku, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo i infektivne bolesti Klinike Fran Mihaljević

Nakon što je dvadeset Zagrepčana u posljednjih mjesec dana završilo u bolnici zbog simptoma mišje groznice, kao žarište zaraze ovom opakom bolešću evidentirano je Sljeme, potvrdili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na današnjoj konferenciji za medije koju je organizirao Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Iako se svake godine zabilježi poneki slučaj mišje groznice, ove godine bolest se pojavila izrazito rano, već početkom siječnja.

– Stoga, vrhunac epidemije mišje groznice očekujemo potkraj proljeća i početkom ljeta – rekao je Ilija Kuzman, ravnatelj Infektivne bolnice Fran Mihaljević. Uzrok je vrlo blaga zima koja je pogodovala razmnožavanju miševa i ostalih glodavaca koji obitavaju u šumama.

Kako je riječ o parku prirode, deratizacija nije moguća pa će se u suradnji sa Šumarskim i Veterinarskim fakultetom mapirati točna žarišta zaraze. Posljednja epidemija u Hrvatskoj bila je 2002. godine, kada je oboljelo više od 400 osoba.

Ključne riječi

Komentara 8

RO
rogstrug
09:44 28.02.2012.

Ha ,ha kakva nam je kriza stigla neće me začuditi ako izbije i kuga...

TZ
tarantula-zg
10:09 28.02.2012.

28.02.2012. u 09:04h cycla je napisao/la: Ako nije moguća deratizacija postoje prirodni neprijatelji miševa - ne razumijem zašto se to ne iskoristi ======================== Zato jer takvi pokusaji intervencije u prirodi obicno zavrse jos vecom katastrofom.

CY
cycla
09:04 28.02.2012.

Ako nije moguća deratizacija postoje prirodni neprijatelji miševa - ne razumijem zašto se to ne iskoristi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije