Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traje do 23. studenog

Počela nova sezona Startup Factoryja, evo što nude: Sklonište, ozonator, EduDron...

U Zagrebačkom inovacijskom centru ZICER održano svečano otvorenje Startup Factoryja
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
22.10.2021.
u 13:45

Odabrani timovi, njih 12 će kroz ovaj akceleratorski program naučiti kako svoj proizvod realizirati, reklamirati i staviti na lokalno i strano tržište, a četiri najbolja među sobom će podijeliti i nagradni fond od 800 tisuća kuna.

Sklonište za žrtve potresa ili poplave koje se može podići u ekspresnom roku i trošku koji je samo mali djelić onog za izgradnju, recimo, stambenog kontejnera ili montažne kuće. Bespilotna letjelica koja osnovce uči programiranju, platforma koja olakšava svladavanje gradiva iz matematike i fizike. Alternativa pesticidima na bazi ozona otopljenog u vodi. Skener uzoraka tkiva koji će pomoću umjetne inteligencije brže i kvalitetnije analizirati uzorke ljudskog tkiva. 

Ovo su samo neke od ideja koje su danas predstavljene na početku ovogodišnje, šeste sezone Startup Factoryja. Ukupno 12 timova , svoju će ideju pretvoriti u stvarnost sudjelovanjem na šestom izdanju akceleratorskog programa Startup Factory koji je krenuo jučer a traje do 23. studenog, kad se održava međunarodna startup konferencija Zagreb Connect. Organizira ga Zagrebački inovacijski centar (ZICER), koji će sa svim sudionicima proći tri intenzivna “bootcampa” te niz radionica i predavanja s mentorima iz Hrvatske, SAD-a, Irske i Grčke. Za to će vrijeme, dakle, naučiti kako svoj proizvod realizirati, reklamirati i staviti na lokalno i strano tržište, od ovih 12 timova četiri najbolja među sobom će podijeliti i nagradni fond od 800 tisuća kuna. A konkurencija u idejama je velika, jer svaka od njih donosi novu inovaciju u područja rada od obrazovanja i medicine do agronomije.

Ideja za sklonište koje bi se izgradilo od ekološki prihvatljivih materijala rodila se na fakultetu prije nego što su dva potresa pogodila kontinentalnu Hrvatsku, a sad je žele pretvoriti u djelo i pomoći unesrećenima dogodi li se kakva tragedija poput poplave ili novih razornih podrhtavanja. Radi se o sklonište površine 16 kvadrata čija izgradnja košta djelić cijene kontejnera ili montažne kućice te koje se može podići bez alata i u ekspresnom roku. 

Tim Digicyte, pak, kroz umjetnu inteligenciju želi ubrzati i poboljšati analizu ljudskog tkiva, a stručnjaci s Agronomskog fakulteta u ekipi Go Gree Ozonator u svojim plastenicima stvaraju ekološki prihvatljivu alternativu pesticidima na bazi ozona otopljenog u vodi. EduDron je pak, objašnjavaju članovi istoimenog startupa, edukacijska bespilotna letjelica koja omogućava čak i mlađim osnovcima da nauče osnove programiranja, elektrotehnike te da s njom izvode male znanstvene pokuse, a OncoAI liječnicima želi pomoći da umjetnom inteligencijom doznaju koliko je kemoterapija efikasna na onkološke pacijente. Tu je i platforma, odnosno portal Gradivo.hr, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, i prvi je to portal koji spaja sve potrebno da bi učenici svladali školsko gradivo, državnu maturu i ispit na fakultetu, prvenstveno iz STEM područja. 

- U Startup Factory su izabrani timovi s velikim potencijalom. Pred nama je sada mjesec dana intenzivnog rada s kojim započinjemo danas. Pripremili smo vrhunske edukacije domaćih i stranih svjetski priznatih stručnjaka – iz Amerike, preko Irske do Grčke . Naši mentori dolaze iz akademskog miljea, ali tu su i Hrvati koji su prošli svoj startup put i sada vode globalno priznate tvrtke. Timove će voditi i s njima aktivno raditi stručnjaci iz ZICER-a, a kroz neformalna druženja povezat će se s ekosustavom. Rješenja koja su danas predstavljena imaju globalni potencijal. To će, siguran sam, pokazati 23. studenoga na Zagreb Connectu. – rekao je Frane Šesnić, direktor ZICER-a i inicijator Startup Factory programa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije