Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAM PROTIV SVIH

Pobijedio sam Zagrebparking, ne dam im 540 kuna!

'Karlovac - Karlovcan Milan Bozic dobio sudsku presudu protiv Zagrebparkinga. Na slici sa sudkom presudom.280510 Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
30.05.2010.
u 23:59

Na raspravu na Trgovački sud donio rješenje Ustavnog suda koje naplaćivanje visokih kazni za neplaćanje parkiranja u Omišu proglašava – protuustavnim.

Sretan sam i zadovoljan što sam posve sam, a ekonomist sam po struci, pobijedio pravnike i Zagrebparking. Dokazao sam na karlovačkom Trgovačkom sudu da su mi protuzakonito i protuustavno pokušali naplatiti kaznu od 540 kuna za parkiranje u Zagrebu – ispričao nam je Milan Božić, vlasnik tvrtke EKO-PRO d.o.o. iz Karlovca.

Platio SMS-om
– Sin je automobil koji glasi na moju tvrtku parkirao 17. prosinca 2008. u Ulici F. Pokornog pred brojem 11 i tri dana poslije u Palmotićevoj 35. U oba je slučaja parkiranje platio SMS-om. U rujnu 2009. na adresu tvrtke dobio sam od Zagrebačkog holdinga rješenje o ovrsi zbog duga od 540 kuna, za svaki dan po 270 kuna kazne. Odmah sam im poslao prigovor na rješenje, zbog čega nisu mogli provesti ovrhu, već su moj predmet uputili na Trgovački sud u Karlovac – rekao je Milan Božić.

U travnju je dobio poziv za glavnu raspravu 28. svibnja, a nekoliko dana nakon poziva dobio je i očitovanje Zagrebparkinga o razlozima zbog kojeg tuže njegovu tvrtku. U dokumentu, među ostalim, stoji da vozilo u oba slučaja nije imalo istaknutu parkirališnu kartu, zbog čega mu je djelatnik Zagrebparkinga napisao kaznu i ostavio je na vjetrobranskom staklu. Tvrde da kazne nisu plaćene, a ni opomene koje su mu slali.

– Nikakve opomene nikada nisam dobio, jedino što sam dobio jest rješenje o ovrsi u rujnu 2009. Sjetio sam se da sam u Večernjem listu pročitao da je jedan gospodin iz Zagreba imao sličan problem sa Zagrebparkingom i riješio ga u svoju korist. Pretraživao sam i na internetu sve o protuzakonitim naplatama kazni za parkiranje. Pomogli su mi Jozo Anić, koji je dobio sličnu presudu, i odvjetnica Lovorka Kušan iz Ivanić Grada – uputila me na odluku Ustavnog suda iz lipnja 2009. kojom je odbijena žalba Općinskog suda u Omišu na rješenje Županijskog suda u Splitu. Splitski je sud dao za pravo vlasniku vozila kojemu je tvrtka koja obavlja naplatu parkiranja u Omišu zbog neplaćanja parkiranja izrekla kaznu u iznosu od 680 kuna, protiv čega se vlasnik automobila žalio. Ustavni je sud u odluci objasnio da se ne smiju naplaćivati tako visoke kazne, i to po Zakonu o obveznim odnosima u kojem je propisano da ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze. Upravo sam tu odluku Ustavnog suda donio sutkinji na raspravu i ona je taj dokument prihvatila i presudila u moju korist – kazao je Milan Božić.

Kraljević: Rijetko gubimo
Po Zakonu o obveznim odnosima, kazna ne može višestruko nadmašivati iznos koji bi vlasnici vozila morali platiti za parkiranje.

– U vrijeme kada je vozilo parkirano, cijena sata iznosila je 14 kuna. Prema kazni od 250 kuna koju su naplatili, vozilo je moglo biti parkirano 18 sati! – kazao je Milan Božić.

Mate Kraljević, direktor Zagrebparkinga kaže: – Činjenica je da su ugovorne kazne vrijedile do kraja 2009., ali svaki sudac može odluku Ustavnog suda tumačiti na svoj način. Činjenica je da u nekim slučajevima gubimo sporove zbog naplate kazni za neplaćanje parkiranja, ali to je rijetko. Razmotrit ćemo ovaj slučaj i odlučiti o tome hoćemo li se žaliti.

Komentara 20

PR
propalismoFranjoskroz
12:14 31.05.2010.

jednostavno je,ukoliko i dobijete kaznu za parkiranje samo prekrižite njihovu svotu kakva god bila i napišete svotu koja iznosi sat parkiranja, platite koliko već iznosi na tom mjestu i mogu vam napirit

BR
brle
02:58 31.05.2010.

evo jos jednog slucaja.....imam auto strane registracije, u zagrebu! platio sam parking preko SMSa i uredno ostavio vozilo na parkingu. ovdje moram reci, da na americkim tablicamam ne postoji naziv grada, jer su tablice unificirane za svaku pojedinu saveznu drzavu,aa ne po gradovima, i ja sam unesao na sms poruku umjesto grada, naziv drzave, konkretno USA! vratim se i zateknem uredno zataknutu kaznu za brisac. poludim naravno, ali pristojno odme do sluzbene osobe i prigovorim, a on mi lakonski odgovori da on tu ne moze nista, (iako sam mu odmah pokazao poruku sa SMS VIP gdje se uredno vidi da je naplaceno prakiranje i da je sve po propisu) jer on nema to na svom mobilnom zaslonu koji koristi, i nije vidio tu moju tablicu....zbog toga sto nisam unio ime grada....koji niti ne postoji na njegovom mobilnom aparatu jer u americi nema tablica kao kod nas! reko pa ponistite to odmah sad, a on odgovori da ne moze, vec da imam sam ici u gradsku sluzbu to rijesiti! pazite, zasto da ja sad idem po gradu od kancelarije do kancelarije i rjesavam stvar koja nije moja krivica, i da gubim svoje vrijeme sa birokracijom, a uredno stvar rijesena i dokazana na licu mjesta. i dalje, kaze lik da samo nazovem na neki broj u gradskom holdingu i pokaze mi gdje taj broj pise i sve to.....ja dodjem kuci, uzmem telefon i krenem zvati......ljudi moji, pa ja sam zgubio tjedan dana zivaca i pokusaja da mi netko odgovori na one brojeve sto pisu na toj kazni, i da nikad ama bas nikad, i nikoga nisam dobio na te telefone. to je strasno, i covjeka dovodi do ludila toliko lopovluka u nasoj zemlji. na kraju sam odustao, jer ne vrijedi zivaca, a kaznu nisam nikad platio, jer sam isao logikom, ako ne znaju grad prepoznati na tablici, e nece prepoznati niti drzavu niti mi nikad uruciti tu kaznu, iako me to ne zadovoljava,ali u nasoj drzavi se samo istim nemarom mozes boriti protiv te banditske vladajuce kaste..... i nikad vise necu platiti, ne kaznu, nego necu im platiti niti parking, a oni neka me traze, majmuni polupismeni, tj. oni su pismeni samo toliko koliko im njihovi bahati politicki polozaji i ludi narod u zemlji dozvoljava. u svakoj uredjenoj zemlji na svijetu, red je platiti svoju gresku, ako postoji,ali i drzava i vlast moraju bespogovorno priznati svoje greske i ljudima se ispricati za svoje neznanje ili nekompetenciju u obavljanju poslova za koje ih biramo i debelo placamo!!

OB
-obrisani-
16:19 07.06.2010.

A to što 2lopinaparking\" nosi aute po svojem nahođenju , to nikome ništa, čak i sa mjesta na koja NEMAJU pravo ući, ala parking shopping centara - jer on jednostavno NIJE pod njihovom ingerencijom, iz JEDNOSTAVNOG razloga: taj i taj centar je MORAO izgraditi parking - e da bi dobio uporabnu dozvolu. Daklem, lopina-pauk tamo nema što tražiti. Osiguranje centra jedino SMIJE uredovati na tom prostoru ili plavci. NITKO drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije