Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga krijesnica

Pobijedili su rak i predrasude i sada pomažu drugima

Udruga Krijesnica
Foto: Marko Prpić/ PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
18.11.2014.
u 12:00

Mladi koji su se izliječili od malignih bolesti obilaze škole i đacima prenose svoja iskustva kako bi im objasnili da to što su preboljeli nije zaraza

Prijatelj, kolega iz razreda, znanac, vršnjak iz škole, prijateljev prijatelj ili netko blizak obolio je od raka, nema ga u školi, na liječenju je, ne zna se kada će se i hoće li se uopće vratiti, kako se to uopće liječi, smije li ga se posjećivati, je li u redu pitati ga za zdravlje... Kako se uopće postaviti u takvoj situaciji.

Marin Čujić, naime, u 6. je godini pobijedio malignu bolest. Imao je tumor na mozgu.

Cijelo je to vrijeme proveo u bolnici i smetalo mu je prekratko vrijeme posjeta. Nije mogao biti s obitelji i prijateljima. Borbu s tumorom je dobio.

Skinuo kapu i rekao svima

No, povratak u školu mu je, kaže, bio jako težak. Djeca iz drugih razreda su ga – izbjegavala.

– Učenici iz moga razreda super su me prihvatili. Ali, od ostalih sam trpio krive poglede i ružna dobacivanja. Kada je kap prelila čašu, tijekom jedne školske priredbe, popeo sam se na pozornicu. Skinuo sam kapu s glave i rekao svima koji imaju problem sa mnom da mi kažu. Jednostavno sam morao pred svima reći da maligne bolesti nisu zarazne i da im ja neću narušiti zdravlje – prisjetio se 18-godišnji Marin Čujić, koji danas o svome iskustvu razgovara s učenicima u osnovnim i srednjim školama.

Sudjeluje u projektu “Malo svjetlo nade” koji organizira Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima. Mladi Krijesnice od 16 do 29 godina koji su već prošli probleme liječenja u djetinjstvu te povratka u svakodnevicu nakon liječenja, dosad su obišli 15 škola i razgovarali sa 442 učenika te 56 stručnih suradnika.

Teška tema

– Cilj nam je razbiti predrasude o tome da su maligne bolesti zarazne i neizlječive te spriječiti izbjegavanje i izolaciju oboljelih – poručio je voditelj projekta Mihael Severinac, dok je Ana Tomašić istaknula kako je projekt odličan jer radi na boljoj socijalizaciji mladih koji su se izliječili.

– Često sam se osjećala umornom i iscrpljenom, ali boravak u bolnici olakšalo bi mi to što sam ostala u kontaktu sa svojima. Jedna mi je prijateljica svaki dan pisala o tome što se događalo u školi – kazala je 17-godišnja Ana, koja je u 14. godini pobijedila malignu bolest.

I među učenicima i među nastavnicima, kažu, osjetio se strah od ove teške teme, ali upravo im je bio cilj približiti iskustva mladih kako bi se ostali oslobodili u pristupu. Kako nastaje ta bolest ako nije zarazna, kako izbjeći da obolimo, je li u redu pitati, kako izgleda liječenje... pitali su učenici.

Komentara 2

FR
Freedooom
18:51 18.11.2014.

I sam sam prosao kemoterapiju i zracenje. Radio sam i kaqun terapija u madjarskoj koja podize imunitet. Neki sa samo sa kaqun pobijedili rak.

BR
brodludjaka
20:35 18.11.2014.

Ovo su najhrabriji ljudi u ovoj zemlji. Biti tako teško bolestan i prolaziti sve najgore i najteže faze liječenja prava je umjetnost življenja. Sretan sam zbog svakog od njih koji je ozdravio i nadam se da će sretno doživjeti barem 85 godina života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije