Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova uloga

Po ovlastima Milan Bandić najmoćniji je gradonačelnik

'16.07.2013., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic, pustio je u promet novu trasu autobusne linije ZET-a broj 150, Tuskanac garaza-Gorni grad-Trg bana Josipa Jelacica.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/5
26.07.2013.
u 08:01

Čelnici gradova dobili su ovlasti da imenuju ravnatelje vrtića, škola, muzeja i kazališta, ali i upravu trgovačkih društava

Najnovija funkcija Milana Bandića, naravno uz gradonačelničku na kojoj je suvereno već peti mandat, funkcija je predsjednika Hrvatskog akademskog vaterpolskog kluba Mladost.

Većinska odluka

Naime, na jučerašnjem sastanku gradonačelnika, pročelnika za financije, pročelnika za obrazovanje, direktora Holdingove podružnice Upravljanje sportskim objektima Ive Erića te v.d. glavnog tajnika Zagrebačkog sportskog saveza Zdenka Antunovića dogovoreno je da je baš gradonačelnik najbolja osoba za tu funkciju. Tako će biti bar do kraja godine, a razlog su brojni problemi koji su zadesili najtrofejniji vaterpolski klub. Predsjednička funkcija samo je jedna u nizu, a brojne druge su gradonačelnika dopale stupanjem na snagu novog Zakona o lokalnoj samoupravi. Naravno, ne samo Bandića već i druge gradonačelnike, ali prvi čovjek Zagreba uvjerljivo ima najveću moć. Postao je osoba koju se pita gotovo za svaku odluku. Imenuje ravnatelje osnovnih škola, vrtića, gradskih kazališta i ustanova, muzeja i knjižnica...

– Ovlasti gradonačelnika u odnosu na njegovu odgovornost su prevelike. Da počini kazneno djelo, kazneni postupak trajao bi predugo, dulje od njegova mandata od četiri godine, tako da su mehanizmi zaštite nedovoljni – kazao je Josip Kregar, profesor s Pravnog fakulteta.

Komplicirana smjena

Gradonačelnici su novim Zakonom dobili ovlasti samostalnog imenovanja uprava i nadzornih odbora u gradskim trgovačkim društvima. Tako je i čelni čovjek Zagreba nedavno imenovao upravu najveće gradske tvrtke Zagrebačkog Holdinga te njezinu skupštinu.

– Javno sam prosvjedovao da će se tim zakonom dati prevelike ovlasti gradonačelnicima i predlagali smo da se određene ovlasti prepuste predstavničkim tijelima. To je sada jedna vrsta predsjedničkog sustava koja kod nas ne postoji odnosno takve ovlasti u drugim zemljama imaju samo predsjednici – kazao je dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek.

Prema novom zakonu, samo se referendumom može opozvati gradonačelnika, što je teško izvedivo. Gradonačelnik je dobio i veće ovlasti kada je u pitanju donošenje gradskog proračuna i može ga povući prije glasovanja o amandmanima koje daju zastupnici u Skupštini, iako teško da će se to u Zagrebu dogoditi jer je lista Milana Bandića u predstavničkom tijelu dobila 17 mjesta.

>>Bandić će do kraja godine biti predsjednik Mladosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije