Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Po novom zakonu manji broj osoba u sustavu PDV-a

Izmjenama Zakona povećat će sadašnji prag od 85.000 kuna oporezovanog prometa za ulazak u sustav PDV-a. Europska unija dopušta povećanje tog praga do 35.000 eura, odnosno oko 250.000 kuna
19. svibnja 2010. u 20:45 1 komentara 2 prikaza
porezi, banke
Foto: Pixsell

Državni tajnik Ministarstva financija Ivica Mladineo najavio je izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje bi mogle uslijediti već do kraja godine, a primijenit će se ulaskom u Europsku uniju. Izmjenama Zakona povećat će sadašnji prag od 85.000 kuna oporezovanog prometa za ulazak u sustav PDV-a.

Europska unija dopušta povećanje tog praga do 35.000 eura, odnosno oko 250.000 kuna. Sve nove članice EU tu su granicu povećale iznad 150.000 kuna. Kolika će biti kod nas, Vlada tek treba utvrditi. No porezni stručnjaci već se dulje vrijeme za to zalažu. Pa tako jedan od njih, Vlado Brkanić objašnjava da će to za, primjerice, dio obrtnika značiti izlazak iz sustava PDV-a i pojednostavnjenje poslovanja. Iako će svakome ostati na raspolaganju da u sustav PDV-a uđe, ako ima puno ulaznih troškova pa želi povrat znatnog dijela PDV-a koji je plaćen na ulazne račune.

I velik dio onih koji su ostvarili prihode od ugovora o djelu ili autorskog rada također će prestati biti obveznici PDV-a, naravno, također ako to budu htjeli. Na taj način, objašnjava Brkanić, i Porezna će uprava imati manje posla, a smanjit će se i potreba za gotovinom zbog manje potrebe za plaćanjem PDV-a.

Elipso

  • Avatar neugodan
    neugodan:

    No da li ce to i smanjiti cijene za 23%??? Vjerojatno ne.