Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PDV

Po novom zakonu manji broj osoba u sustavu PDV-a

porezi, banke
Pixsell
19.05.2010.
u 20:45

Izmjenama Zakona povećat će sadašnji prag od 85.000 kuna oporezovanog prometa za ulazak u sustav PDV-a. Europska unija dopušta povećanje tog praga do 35.000 eura, odnosno oko 250.000 kuna

Državni tajnik Ministarstva financija Ivica Mladineo najavio je izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje bi mogle uslijediti već do kraja godine, a primijenit će se ulaskom u Europsku uniju. Izmjenama Zakona povećat će sadašnji prag od 85.000 kuna oporezovanog prometa za ulazak u sustav PDV-a.

Europska unija dopušta povećanje tog praga do 35.000 eura, odnosno oko 250.000 kuna. Sve nove članice EU tu su granicu povećale iznad 150.000 kuna. Kolika će biti kod nas, Vlada tek treba utvrditi. No porezni stručnjaci već se dulje vrijeme za to zalažu. Pa tako jedan od njih, Vlado Brkanić objašnjava da će to za, primjerice, dio obrtnika značiti izlazak iz sustava PDV-a i pojednostavnjenje poslovanja. Iako će svakome ostati na raspolaganju da u sustav PDV-a uđe, ako ima puno ulaznih troškova pa želi povrat znatnog dijela PDV-a koji je plaćen na ulazne račune.

I velik dio onih koji su ostvarili prihode od ugovora o djelu ili autorskog rada također će prestati biti obveznici PDV-a, naravno, također ako to budu htjeli. Na taj način, objašnjava Brkanić, i Porezna će uprava imati manje posla, a smanjit će se i potreba za gotovinom zbog manje potrebe za plaćanjem PDV-a.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neugodan
neugodan
08:51 20.05.2010.

No da li ce to i smanjiti cijene za 23%??? Vjerojatno ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije