Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tolerancija i zagreb

Pljunuli studenta iz Splita, a Dubrovkinja im je smiješna

menza
Foto: Boris Šćitar/VLM/PIXSELL
1/4
08.05.2013.
u 10:04

Bez obzira na probleme s kojima su se suočili, studenti kažu da je Zagreb gostoljubiv

Prije odlaska na prvu studijsku godinu u Zagreb svi studenti, nebitno odakle pristižu – Slavonije, Dalmacije, Istre... – dobit će u svome kraju isto upozorenje: pazi kako govoriš, koje pjesme pjevaš, koje dresove i kada nosiš u Zagrebu. 

“Zaslužuješ batine”

Koliko ih je “krivi naglasak” koštao u metropoli, otkrivaju nam naši sugovornici, od kojih su neki, zbog problema s kojima su se susreli, molili da ostanu anonimni.

– S djevojkom sam bio u blizini katedrale kada me je jedan čovjek počeo provocirati samo zato što je odmah shvatio da sam iz Splita. Šutio sam dok je on govorio: ”U Zagrebu si, a ja sam purger i kao purgera me moraš poštovati” – priča 23-godišnji student A. B., koji je neugodnost doživio prije dvije godine. Purger ga je, kaže student strojarstva, na kraju i pljunuo te mu vikao da kao ”Splićanin to i zaslužuje”. 

A. B. slučaj nije prijavio policiji, kaže nije želio stvarati nikakve probleme. 

– Ne mogu samo zbog toga događaja izjaviti da Zagreb nije tolerantan grad. Zavolio sam Zagreb, ali sigurno da pazim kada i kako izgovaram riječi i koje majice odijevam – kaže 23-godišnjak, koji potvrđuje da je prije dolaska od starijih prijatelja dobio jasne upute kako se ponašati u gradu. 

– Poštujem drugačija mišljenja, no ne trpim kad me netko zbog Splita podcjenjuje na osobnoj razini – kaže studentica Katarina Mihalj, koja jasno poručuje: suočila sam se s podsmjesima zbog činjenice da sam Dalmatinka.

– Sve je bilo dobro dok nisam “morala” početi komunicirati s profesorima i kolegama. Shvatila sam da predrasude još postoje, no nisam se imala čega sramiti, bila sam ponosna odakle sam – kaže Katarina, inače studentica Fakulteta političkih znanosti. Zbog, ističe, nategnutih odnosa između hrvatskog sjevera i juga, osjetila je zazor, ali brzo dodaje da joj se čini da su ljudi u Zagrebu poput “robotića na traci, bez volje i želje za opuštanjem”. Ipak, to joj nije bila smetnja da, kaže, i Zagreb zavoli kao svoj grad.

Svi su tu iz istog razloga

– Nikada nisam imao neugodnosti niti me tko vrijeđao zato što govorim drugačije nego većina ostalih u Zagrebu. Vjerujem da to zasigurno ovisi o tome na kojem si fakultetu i s kakvim se ljudima družiš – kaže 20-godišnji Drago Barać, student građevine koji je u Zagreb stigao iz BiH.

– Većina građana koji ovdje žive došla je odnekud. Bilo bi smiješno da se rugamo jedni drugima kad u metropolu, koja je prekrasna, svi dolazimo s istom željom – da imamo veću šansu i bolju priliku – kaže Barać. Priznaje, poznaje studente koji su zbog svoga naglaska u Zagrebu imali problema – od običnog zadirkivanja do ozbiljnog zlostavljanja.

– Ja sam više za razgovor. Tako rješavam probleme ako ih ima – zaključuje. 

Sutra o pripadnicima seksualnih manjina - gayevima i lezbijkama

>>Zagreb je tolerantan, unatoč rasističkim dobacivanjima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije