Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlagalište

Osim Jakuševčana, naknadu zbog života kraj smeća traže i drugi

25.08.2012., Zagreb - U naselju Jakusevac brojna domacinstva uzgajaju svinje, krave i ostale domace zivotinje sto zbog blizine odlagalista otpada nije lako. Obitelj Balekovic nije iznimka. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
29.05.2014.
u 12:00

Novac traže i stanovnici Dugava, Travnog, Utrina, Sopota, Zapruđa i Sloboštine koji su se okupili u građansku inicijativu

Iako su stanovnici Jakuševca do sada primali naknadu za umanjenu vrijednost nekretnine zbog života uz odlagalište, sada će novac, kao odšteta, biti isplaćen i stanovnicima Hrelića i Mičevca.

Vodili borbu

Naknada je to o kojoj će odlučivati skupštinari na nadolazećoj sjednici u subotu, a koja se odnosi na umanjenu kakvoću življenja uz odlagalište otpada, a koja će stanarima biti isplaćivana do 2018. godine kada se konačno mora zatvoriti Jakuševac. Stanovnici Hrelića, kako je to poručio savjetnik gradonačelnika Željko Horvat, uvršteni su nakon što su dvije godine vodili borbu za naknadu, dok su oni iz Mičevca posljednju "odštetu" primili 2012. godine.

Tako će ukupno 50 stanara Hrelića uskoro potpisati ugovore s Holdingovom podružnicom ZGOS koja će biti zadužena za isplatu naknade, a koja za tu stavku za sva tri mjesta na raspolaganju ima nešto više od 13 milijuna kuna. Pravila su jasna - pravo na isplatu naknade imaju oni građani koji su prijavili prebivalište na području utjecaja odlagališta još prije negoli se smeće počelo odvoziti na Jakuševac. Odluku o isplati SDP-ovi i HDZ-ovi skupštinari drže protuustavnom te napominju da za nju nema nikakve zakonske osnove te da je donesena bez studije ili analize.

Poruka zastupnicima

– Nije uopće jasno temeljem čega je određeno da naknadu primaju baš ti stanari i zašto onda nije obuhvaćen cijeli dio tog grada – rekao je SDP-ov zastupnik Tin Pažur. Točan iznos koji će primati pojedinačne obitelji obuhvaćene ovom odlukom utvrdit će se naknadno. Naravno, ovisit će o broju ljudi i ukupnom raspoloživom iznosu na računu podružnice.

Takva odluka osim što je podijelila zastupnike i prije skupštinske rasprave razljutila je ostale stanovnike Novog Zagreba koji, okupljeni u građansku inicijativu, traže jednaka prava.

– Činjenica je da je stanovnicima navedenih naselja pogoršana kvaliteta života, ali je kvaliteta života smanjena i nama stanovnicima Dugava, Travnog, Utrina, Sopota, Zapruđa, Sloboštine. I mi živimo u neposrednoj blizini odlagališta! I nama smrdi! – pišu u pismu koje od sinoć šalju zastupnicima.

>>Ovo su ekološke bombe u Zagrebu, moguća opasnost za zdravlje

Komentara 1

Avatar Duran Duran
Duran Duran
16:54 29.05.2014.

Smatram da bi bilo najbolje zatrpati naselje Jakuševec sa smećem ,pa bi susejedni kvartovi bili u granici u 500 m od odlagališta i nebi imali problema sa isplatom (navodno, jer se poštovani gospodin savjetnik izgubio u svom virtualnom svijetu pa više ne zna što je ,a što nije). Baš me zanima kako će to izgledati kad poštovani gradonačelnik kaže: maknut ćemo odlagalište Prudinec (površine 70 ha, visine 50 m smeća ) i riješiti sve probleme Jakuševčana i Novog Zagreba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije