Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prije je bilo bolje

Planovi za obnovu: bazen, vrtić i sportski centar u sklopu TOZ-a

toz  (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/11
28.12.2012.
u 17:00

Radnici govore kako je danas raditi u nekad najuspješnijoj tvornici na području Zagreba

Novi gradski sportski centar, bazen i vrtić... sve to moglo bi opet početi raditi na zemljištu Tvornice olovaka Zagreb. I biti otvoreno za sve građane. U GUP-u je već ucrtan i izdane su dozvole za izgradnju vrtića na TOZ-ovu zemljištu. Naime, sve nabrojeno već je postojalo prije 20-ak godina u sklopu tvornice, i to dok je bila na vrhuncu proizvodnje, a radnicima se svake godine isplaćivala trinaesta, pa i četrnaesta plaća...

Rezanje zaposlenika

Na niske grane tvornica je pala nakon rata, kada je broj zaposlenika s tisuću smanjen na 300, a u zadnjoj redukciji ta je brojka pala na 120, kaže direktor Tihomir Lalić. Plaće su danas niže gotovo pet puta nego u zlatna vremena. No entuzijazam i dalje vlada među radnicima. Jedan od najstarijih je Ivica Šotonji zvan Cigo.

– Najdulje sam ovdje i najmanje sam plaćen. Radim od ‘73. i dijete sam TOZ-a. Otac i majka su mi ovdje radili, sestra, supruga i sin... Svi su odavde otišli u mirovinu, osim sina, koji je našao drugo zaposlenje – priča Cigo. Šimun Ivanković najstariji je, pak, po godinama.

– U svoje 63 godine najviše sam vremena proveo u tvornici. Ne može se usporediti s onim kako je izgledalo prije, niti se nadamo da će se to vrijeme ponoviti, želja mi je samo da ima posla – kaže Ivanković, koji radi kao šef skladišta robe.

Ipak, najveći prihodi TOZ-a dolaze iz najma praznih prostora.

Azijski turisti najbolji

– Tvornica se prostire na 24.000 kvadrata, a iznajmljujemo trećinu, pa tako, primjerice, imamo i televizijski studio – kaže Nenad Marković. Uložili su i u prvi dućan u centru grada, u kojem prodaju svoj asortiman, a iznenadili su se kad su nakon otvaranja otkrili da su im najbolji kupci azijski turisti. Veliku potporu dobivaju i od Grada, pa se tako za nekoliko mjeseci na glavnom trgu otvara muzej penkale, a u GUP je ucrtana i prometnica koja bi se protezala uz Aleju Bologne, od Malešnice do Plive te čijom bi gradnjom TOZ opet postao aktualan i na vidiku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije