Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kresanja

Plaće u Zagrebačkoj županiji ostaju iste

Župan Stjepan Kožić
Goran Stanzl/PIXSELL
28.01.2010.
u 18:07

Mjesečna plaća Dražena Barišića, gradonačelnika Velike Gorice, je 11.900 kuna, a Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora, prima najveću plaću.

Unatoč prijedlogu Zakona o plaćama lokalnoj i područnoj samoupravi koji je Vlada poslala u Sabor, većini gradonačelnika i načelnika u Zagrebačkoj županiji plaća će ostati ista.

Žumberak troši previše

– Ako su gradovi i općine trošili više od 20 posto proračuna na plaće, morat će otpuštati zaposlenike ili smanjiti plaće. Ipak, mislim da u Zagrebačkoj županiji neće biti smanjenja plaća niti otpuštanja. Čini mi se da je samo Općina Žumberak potrošila oko 40 posto proračuna na plaće i tamo će se očito morati rezati ti troškovi – rekao je Dario Runtić iz Udruge gradova. Od devet gradova u Zagrebačkoj županiji najnižu plaću ima Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, najvećeg grada u Županiji. Plaća Dražena Barišića je 11.900 kuna dok njegov kolega iz Samobora Krešo Beljak ima najveću gradonačelničku plaću od 14.800 kuna.

 – Apsolutno se slažem s odlukom o usklađivanju plaća. Neodrživa je situacija da pojedini gradonačelnici imaju veću plaću od ministara. Ne znam još hoće li dirati moju plaću, ali ako hoće, neću se buniti – tvrdi Beljak. Samobor ima proračun od 186 milijuna kuna. Velikogorički gradonačelnik pak misli da je potplaćen, ali i da nije trenutak da se ispravlja ta nepravda.

 – Plaća je mala za nekoga tko vodi ovoliki grad, ali s obzirom na situaciju, dovoljna je. Ne znam hoće li mi dirati u plaću, ali ja sam neću pokretati nikakve inicijative. Uostalom odluke o promjenama plaća donosi Vijeće pa ako oni odluče da mi daju neki bonus, neću se buniti – kazao je Barišić čiji grad ima proračun 291 milijun kuna. Plaće će se smanjivati i onim županijskim gradovima i općinama koji primaju državnu pomoć. Stoga gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović misli da će mu se plaća smanjiti za deset posto.

– Sadašnja plaća mi je oko 12 tisuća kuna, ali mislim da će mi je smanjiti zbog pomoći koju Vrbovec prima od države. Koliko sam pratio zakon, cilj je da gradonačelnici manjih gradova imaju plaću kao ravnatelji državnih ustanova – rekao je Bregović čiji grad ima proračun od 40 milijuna kuna. Prijedlog zakona zbunjuje i Dragu Prahina, gradonačelnika Svete Nedelje koja ima proračun od 113 milijuna kuna, a koji poput kolege iz Vrbovca ne zna hoće li mu se plaća smanjiti.

 Željko Turk zasjedao

– Trenutačno mi je plaća oko 14.500 kuna. Za vrijeme prvog mandata plaća mi je bila 16.500 kuna. Iako Sv. Nedelja ne prima novac iz državnog proračuna, vidjet ćemo trebamo li po nekom drugom kriteriju smanjiti plaće – kaže Prahin. Sličnu plaću ima i najmlađi gradonačelnik, Mihael Zmajlović iz Jastrebarskog.

 – Neto plaća mi je oko 14 tisuća kuna – kaže Zmajlović čiji grad ima 67,2 milijuna kuna proračuna. Veće proračune od Jastrebarskog imaju Dugo Selo i Ivanić Grad, no njihovi gradonačelnici se ne mogu pohvaliti s plaćama kolega iz zapadnog dijela Zagrebačke županije. Dugoselski gradonačelnik Vlado Kruhak koji u proračunu ima 82 milijuna kuna prima plaću od 13,5 tisuća kuna, a njegov kolega Boris Kovačić iz Ivanić Grada, koji raspolaže sa 86 milijuna kuna, ima plaću od 12.800 kuna.

 – Mislim da meni neće smanjivati plaću. Bila bi mi i niža, ali imam 36 godina radnog staža pa na račun toga dobijem oko tisuću kuna – objasnio je Kovačić.

Do gradonačelnika Zaprešića Željka Turka nismo uspjeli doći jer je bio na sjednici Sabora.

Komentara 2

CV
cvijece
18:29 28.01.2010.

Sve se mijenja na ovome svijetu,ali ne i plaće u Zagrebačkoj županiji.

SL
SlaveECape
10:05 29.01.2010.

Dovoljno je otići na stranicu www.sukobinteresa.hr gdje se nalaze sve imovinske kartice državnih i javnih sjužbenika da bi se vidjelo koliko je ovaj članak loš i površan... Evo samo primjer: Dužnosnik Ime: ŽELJKO Prezime: TURK Zvanje: DIPL. OEC. Plaća: 16.892,00892,00 KN Stranačka pripadnost: HDZ Turk je uz to što je zaprešički gradonačelnik, ujedno i saborski zastupnik HDZ-a... I mogao je birati hoće li primati gradonačelničku ili saborsku plaću... Odabrao je gradonačelničku...jer je veća...! A vi tvrdite i dalje da najveću plaću ima samoborski gradonačelnik 14.800 kuna......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije