Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština vs. Grad

'Pijani twinsi' Ivana Čermaka posvadili vlast u Zagrebu

neboder
Foto: VL
1/8
16.05.2011.
u 08:30

Ako Skupština sutra ne odobri gradnju, projekt postaje upitan jer bi cijela procedura morala krenuti ispočetka, tvrdi Željko Horvat iz gradskog ureda

Megalomanski poslovni projekt umirovljenoga generala i bivšega haaškog pritvorenika Ivana Čermaka, koji za gotovo 500 milijuna kuna želi sagraditi nebodere na Jankomiru, i dalje je na čekanju jer Skupština uporno odbija dati zeleno svjetlo "pijanim twinsima" koji će na dnevni red Skupštine ponovno doći sutra.

"GUP neoperativan"

– Gradnja nebodera javni je i privatni interes. U Zagrebu je stav prema gradnji nebodera kroz povijest bio dosta ambivalentan, dvojak i negativan. Manje-više svaku gradnju nebodera pratile su negativne reakcije, a na kraju bi se pokazalo da je taj neboder doprinio urbanitetu i postao simbol i nositelj identiteta grada, kao što je to Cibonin toranj – kazao je Đivo Dražić, projektant tornjeva. Smatra da bi i 125 metara i 33 kata visok neboder na zapadu metropole, koji je naručila Čermakova tvrtka Crodux, postao simbol.

Zaključuje da je "GUP konzervativan, restriktivan i neoperativan te neprimjeren današnjim potrebama". Naime, prostorni plan koji obuhvaća i 6500 kvadrata veliku parcelu Ivana Čermaka nije dopuštao gradnju tako velikog objekta. Polovicu visine građevine trebala je biti udaljenost između zgrade i ruba parcele što je, kaže Dražić, apsolutno nepotrebno i štetno rješenje. Nakon javne rasprave koja je prošla bez primjedbi, zapreka je uklonjena i prostorni plan izmijenjen.

Ipak, skupštinari i dalje sluha nemaju. Boje se velikih prometnih gužvi kod nebodera, unatoč podzemnoj garaži i alternativnom prilazu koji se već gradi.

Tako smatra i Tatjana Holjevac, potpredsjednica Skupštine.

– Problem je u pravnoj proceduri, a time se koristi i predlagač izmjena – Ured za izgradnju koji želi progurati neke stvari, a ne želi reći zašto to radi. Oni su po kuloarima pričali da su "prije sve rješavali ispravcima", no to su bila kriminalna djela. Ne može se ispravcima suštinski mijenjati prostorni plan, to je po meni kriminalni akt – rekla je Holjevac i dodala da su prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana nejasni čak i samim podnositeljima.

Dokazao čestitost

Suprotno tvrdi prvi čovjek urbanističkog planiranja i izgradnje Davor Jelavić.

– Smatram da je gradnja apsolutno opravdana i neophodna, ne samo za investitore nego i za cijeli grad koji od takvih projekta ima koristi. U trenutku ovakve neimaštine gradnje dobro je da se gradi. To će se ionako početi graditi kad-tad, a oni koji su kočili razvoj grada kočili su ga jučer i kočit će ga sutra, bez obzira tko došao na vlast - poručio je Jelavić koji je istaknuo da je Čermak svojim doprinosom u Domovinskom ratu dokazao svoju čestitost te da sigurno neće uložiti toliki novac u netransparentan i nekvalitetan projekt.

Željko Horvat, predlagač izmjena prostornog plana i Jelavićeva desna ruka, upozorio je: – Po mom očekivanju razum još uvijek do sutra može prevladati. Ako se plan ne donese, onda se neboder ne može graditi najmanje godinu dana, a i pitanje je hoće li se moći graditi jer bi procedura morala krenuti ispočetka. A upravo to traži Holjevac koja smatra kako će se samo tako moći riješiti moguće nesporazume i nepravilnosti.

Kome će zastupnici na kraju dati za pravo i hoće li se graditi "twinsi" znat će se u utorak.

Komentara 25

HA
Harpoon
08:44 16.05.2011.

Bilo bi dobro da\"gen\" Čermak objasni roditeljima poginulih mladića, koji si sami kupovali kalašnikove od švercera i opemljeni samo srcem i u tenisicama krenuli na prve borbene linije. Dotični \"general\" i gen. Zagorec spadaju u istu kategoriju i imali su iste zaštitnike. Nikada nisu objasnili kako su zaradili prvi milionček, a obojica strahovito žale što je rat završio. U normalnim zemljana takovi završavaju pred streljačkim vodom a ne u dvorcima. Ali kako mi nismo normalna zemlja, sve jer kod nas je moguće pa čak i to da na pijedestal dižemo najljigavije ratne profitere.

CU
cuma
08:45 16.05.2011.

Problemi, problemi i problemi, može li bez njih, što ili tko koči, kakav smo to sustav izgradili kad nijedan pa i najmanji projekat ne može početi bez pametovanja birokracije. Možda su upravo takav sustav namjerno gradili, prema svojim zločestim potrebama, korumpirana kasta etablirana je masa, godinama stvarana upravo za ovakve situacije, kako bi pojedinci u vlasti postajali alfa i omega svakog poduzetničkog pothvata. A kad se jednom stvori situacija u kojoj se bez njih ne može, onda lako dolazi do korupcije. Što mislite kad bi građani glatko dobivali odobrenja i prolazne ocjene za dokumentaciju kod nižih službenika u lokalnoj upravi, bi li i onda bilo potrebe da se istaknuti pojedinci iz javnog i političkog života upliću. Jer li tako i u Europi, traže li i tamo od nekakve Holjevac objašnjenja u situacijama, kojih mislim tamo i nema???????

TV
tvrtko3
08:43 16.05.2011.

Preporučam svim investitorima domaće i inozemne provencijencije bježite iz ove vukojebine glavom bez obzira što prije. Jer dok se donesu UPU-i, GUP-ov, dok skupština donese odluku, dok vjeće četvrti razmotri situaciju, dok svaki redikul dobije u medijima svoj prostor za iznošenje svojeg viđenje situacije, dok vas budu razvlačili po novinama da ste mafijaš, lopov, perač novca, dok svi budu zbrajali koliko će te zaraditi..... i tek tad, i tek možda tada moći ćete početi realizirati svoju investiciju. Ali na kraju će vam se nametnuti neizbježno pitanje: Koji je ku...c to meni sve trebalo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije