Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupljaju potpise

Peticijom traže novi javni park na Zelenoj potkovi

zrinjevac
PIXSELL
13.01.2013.
u 17:03

Inicijativa za novi javni park pokrenuta je na ideju Saše Šimprage i u okviru platforme 1POSTOZAGRAD, a park žele na lokaciji nekadašnjih baraka za beskućnike u u Haulikovoj, odnosno Ulici Grgura Ninskog na Zelenoj potkovi

Twitterom se širi peticija za novi javni park u Zagrebu i to na lokaciji nekadašnjih baraka za beskućnike u u Haulikovoj, odnosno Ulici Grgura Ninskog na Zelenoj potkovi.

Naime, inicijativa za novi javni park pokrenuta je na ideju Saše Šimprage i u okviru platforme 1POSTOZAGRAD, a podržavaju je stotinjak osoba, strukovnih i drugih udruženja među kojima su Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Udruga mladih muzeologa – Kontraakcija , Parkticipacija, Zelena akcija, Sindikat biciklista, Hrvatsko-češko društvo, BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture, Pravo na grad i mnogi drugi.

– Barake prenoćišta za beskućnike srušene su u listopadu 2012. i umjesto da se taj prostor sada primjereno uredi i integrira u Zelenu potkovu tako što bi bio pretvoren u novi javni park, gradska uprava na tome mjestu planira izgraditi parkiralište, odnosno taj se prostor već sada tretira kao divlje parkiralište kojemu tamo nije mjesto – stoji u pozivu na peticiju.

Smatraju kako je lokacija u srcu Zelene potkove - s drvoredima starih kestenova, povijesnom ogradom i ostacima nekadašnje fontane s pitkom vodom – idealna za novi javni park.

Od gradskih vlasti traže da se: prostor privede parkovnoj namjeni i na taj način integrira u Zelenu potkovu tj. da ju smisleno, kreativno i kvalitetno nadogradi kao novi javni gradski park; da se taj prostor odmah privremeno uredi i to na način da se formiraju travnate površine, postave klupe i popravi povijesna ograda s južne strane parka; da se za predmetni prostor tijekom 2013. godine raspiše javni natječaj za krajobrazno uređenje, a odabrano rješenje potom u razumnom roku i implementira (budući da je riječ o malom parku, radi se i o manjem financijskom ulaganju); da članovi/ce žirija javnog natječaja za oblikovanje parka budu interdisciplinarnog profila i uz obavezno uključivanje krajobrazne struke (što do sada u sličnim natječajima nije bio slučaj); da novi park dobije punkt s pitkom vodom (npr. po uzoru na fontanu na dječjem igralištu na Svačićevom trgu); da u gradskoj prostorno-planskoj dokumentaciji predmetni prostor bude upisan kao javni park.

– Formiranjem predloženoga novog javnog parka, Zagreb bi nakon više od stoljeća dobio novi javni park na Zelenoj potkovi, a afirmirajući i gradeći na vlastitoj baštini, grad bi dobio i park neposredno uz putničke perone Glavnoga kolodvora, tj. nešto što ima malo koji grad na svijetu – zaključuju pokretači peticije.

>> Akcija u Gornjoj Dubravi - apel za spas zadnjeg parka u kvartu

Ključne riječi

Komentara 1

AN
Antiša
17:45 13.01.2013.

Još jedan javni WC za zagrepčanske pse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije