Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prezentirali projekt

Peticija 500 stanara bez rezultata, crkva na Savici se gradi

crkva savica (1)
Foto: Privatni album
1/4
22.05.2013.
u 18:00

Odabrana su dva natječaja, a po kojem će se graditi odlučit će građani i Nadbiskupija

Gradnja crkve na Savici trebala bi početi 2015. godine, a promjena lokacije, unatoč peticiji oko 500 stanovnika, ne dolazi u obzir jer su zadovoljena sva pravila struke. Takav zaključak poslan je s jučerašnjeg predstavljanja nagrađenih projekata po kojima će se graditi crkva posvećena blaženom Alojziju Stepincu.

Mijenjat će se detalji

I dok dio stanovnika smatra spornim što će se crkva graditi u centru naselja, između stambenih zgrada i na mjestu uređenog parka, struka smatra da će ovaj projekt najbolje očuvati park od buduće gradnje.

– Građevina je smještena tek u jednom djeliću parka čije je uređenje također dio projekta. Ako se sagradi crkva, park je spašen za sva vremena, u suprotnom bi ga zasigurno jednom progutale nove stambene zgrade, a to građanima treba objasniti – istaknuo je Aleksandar Bašić, arhitekt čiji rad nije odabran. Budući da se žiri predvođen dekanom Arhitektonskog fakulteta Borisom Koružnjakom u suradnji s Nadbiskupijom nije mogao odlučiti za jedan projekt, odabrana su dva. Po kojem će se točno od njih graditi buduća crkva odlučiti će stanovnici u dogovoru sa župnikom.

– Riječ je o detaljima kojima nismo zadovoljni ili mi ili Nadbiskupija. U svakom slučaju, za koji god se projekt odluče, promijenit će se u detaljima, dok će vizure ostati ovakve – objasnio je Koružnjak. Dodao je kako građani nemaju potrebu za peticijama jer je projekt rađen po svim pravilima struke. Isto je kazao i gradonačelnik Milan Bandić objasnivši da će u crkvu ići vjernici, ali da će se prostorima oko nje i novouređenim parkom koristiti svi. 

Najavljen prosvjed

Iz grupe građana “Čuvajmo naš park”, koji se protive gradnji u parku, nakon peticije kojom traže novu lokaciju, što ju je potpisalo 500 građana, najavili su i protest u parku 26. svibnja.

– Postoji prostor u Lastovskoj ulici, blizu i jugozapadno od petlje. Jednako je tako dobar, no to im ne odgovara, oni hoće u srce naselja ne uvažavajući građane, oni hoće dominirati, ne surađivati – kazao je stanar Ivan Radetić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije