Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

Pčela, osa i stršljena u Zagrebu ima sve više

pčele (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
Autor
Mateja Šobak/VLM
14.06.2012.
u 13:55

Iz Pčelarskog društva upozoravaju građane da ne interveniraju sami nego pozovu njih na brojeve 112 ili 192

Potaknuti nedavnom intervencijom u kojoj je iz stana jedne zagrebačke obitelji izvađeno leglo osa težine čak jedan kilogram, volonteri Pčelarskog dežurstva odlučili su građane upozoriti na opasne “letače”.

– U pola godine obavili smo 228 intervencija. Sezona pčelinjih rojeva uglavnom je za nama, ali nastupa sezona osa i stršljena, po svemu sudeći, jednako bogata s vrhom razvoja krajem kolovoza i početkom rujna – rekao je Damir Rogulja, voditelj projekta Pčelarsko dežurstvo grada Zagreba te predsjednik udruge pčelara Pčelinjak. Pčela, osa i stršljena svake je godine u Zagrebu sve više, a taj fenomen primijećen je i u drugim gradovima svijeta.

– Suvremena biljna proizvodnja uvodi sve novije i opakije pesticide, a kukci koji nam sve više dodijavaju povukli su se u gradove gdje nisu izloženi tim pogubnim utjecajima suvremene poljoprivrede i, kako stvari stoje, iz godine u godinu imat ćemo ih sve više – objasnio je Rogulja te dodao kako su svakako najopasnije ose iz roda Vespula germanica, veličine oko 18 milimetara. Dobri su letači, vrlo su agresivne i izuzetno otrovne, a žive u zajednicama do 6000 jedinki. Grade gnijezda u zemlji vrtova, ventilacijskim otvorima, ormarima na balkonima, lamperiji, kutijama za rolete, potkrovljima te kopaju rupe u zidovima, a može ih se naći diljem Zagreba.

– Pčelarsko dežurstvo, koje djeluje već šest godina, pomladili smo, brojčano osnažili, opremili i organizirali tako da pokrivamo cijelo područje grada, a građane koji dođu u doticaj s osama molimo da ne interveniraju sami nego da nas pozovu na brojeve 112 ili 192 – upozorava Rogulja.

Komentara 1

RO
rogstrug
21:13 14.06.2012.

Veću glupost nisam pročitao ove godine...pa što pćelari ne postave kamione sa košnicama na trgu da skupljaju med, a ne po seoskim šumarcima? Pčela , stršljenova, komaraca ima sve više i na selu, a o muhama da ne govorim. Očigledno im ne pada na pamet da emigriraju u grad...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije