Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema znaka zabrane

Pazi, kamera! U dva tjedna dobio 900 kuna kazne i nije jedini

'22.12.2012., Zagreb - Branko belosevic, umirovljenik koji je u par dana dobio tri kazne zbog parkiranja u centru Sesveta, u uluci u kojoj prometnim znakom nije zabranjeno perkiranje. Photo: Zarko Bas
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
29.12.2012.
u 08:50

Redarstvo objašnjava da se u autoškoli se uči da je na nogostupu zabranjeno parkiranje.

Tri kazne od po 300 kuna u samo nekoliko dana zaradio je Robert Belošević zbog parkiranja na nogostupu u Varaždinskoj ulici u Sesvetama pokraj zgrade pošte. Naviku parkiranja na tom mjestu ima već godinama, kao i mnogi drugi Sesvećani, no ovaj put to ga je skupo koštalo jer je prostor stavljen pod videonadzor prometnih redara.

Poštar prepun kazni

Nakon postavljanja kamera počelo je i kažnjavanje vozača, a prema pričanju vlasnika kazni, poštar ih je u samo nekoliko mjeseci u Sesvetama dostavio čak nekoliko tisuća.

– Nisam znao da je ondje zabranjeno zaustavljanje i parkiranje jer nema znaka. Tu se godinama svi parkiramo bez problema jer je nogostup širi od pet metara i pješaci imaju tri metra za prolazak – požalio se Robert Belošević. Kaže da su ga kazne zatekle u dva tjedna te ne zna ni kako će ih platiti s obzirom na primanja.

– Nema znaka zabrane ni obavijesti pa smatram da ni kazna nije opravdana, već je riječ o podmuklom triku da se što više zaradi – smatra Belošević. Sličnu priču iznio je i obližnji ugostitelj Dražen koji je kazao kako nije u redu kažnjavati ljude koji se zaustave pokraj bankomata ili odu na poštu na nekoliko minuta, i to na mjestu gdje nikome ne smetaju.

Držimo se samo zakona

– Da vozači zauzimaju nogostup, kažnjavanje ne bi bilo sporno, ovako su se dosjetili loviti u mutnom jer nikakav znak ne sugerira vozačima zabranu, a kažnjavaju već nakon 15 sekundi zaustavljanja – istaknuo je ugostitelj.

Stav suprotan stavu ljutitih vozača iznio je Mate Kraljević, šef Prometnog redarstva i inicijator projekta videonadzora.

– Prema Zakonu o sigurnosti na prometnicama zabranjeno je parkiranje na nogostupu osim ako znakom nije posebno dopušteno, a to se uči još u autoškoli – istaknuo je Kraljević.

Dodao je kako je proteklih godina sva takva vozila s nogostupa odvozilo vozilo Zagrebparkinga, no odlukom Ustavnog suda pauk sada može odvesti samo ona vozila koja nakon parkiranja ne ostavljaju za prolaz pješaka širinu od 1 metra.

– Budući da je parkiranje na nogostupu zabranjeno, takvim vozačima može se naplatiti kazna u iznosu od 300 kuna, što i činimo putem kamera – objasnio je Kraljević. Kazao je i kako kažnjavaju samo one vozače koji se parkiraju dulje od tri minute.

>>Stopostotni invalid mora platiti 500 kuna, a parkirao se gdje je smio

Ključne riječi

Komentara 91

TA
Takaros
09:44 29.12.2012.

okidač za pobunu u Mariboru bile su upravo kamere koje su snimale 'prekršaje' ovakvog tipa, besmislene i neopravdane. pobuna se proširila po cijeloj sloveniji i to protiv represije i krađe vladajućih. a da ipak malo razmislite dragi naši na vlasti, što bi okidač mogao biti u Hrvatskoj, pa da se dovedete u situaciju da ne možete više na ulicu izaći. Kraljeviću, što misliš?

DU
Deleted user
12:21 29.12.2012.

Tak treba, nek plati kaznu, na nogostopu se ne parkira!

ME
Melesio
09:35 29.12.2012.

Nek lijepo napišu peticiju s prijedlogom da se na tom dijelu dozvoli parkiranje i nek' to obrazlože skicama i nacrtima, ako ima prostora koliko kažu, te sve dostave gradskom uredu za promet, gradonačelniku i/ili kome već to u ZG ili Sesvetama treba dostaviti. I novinama da to malo potpomognu i možda dobiju parking zonu na tom mjestu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije