Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za plaćanje parkiranja mobitelom oslobođeni smo plaćanja poruke

Više se neće plaćati SMS-om i davati provizija operatorima, nego putem nove aplikacije Park Wallet, koju je osmislila tvrtka IPT. Eksperimentalno se uvodi u Veliku Goricu, a uskoro i u Zagreb
01. svibnja 2014. u 08:23 9 komentara 8284 prikaza
Ilustracija
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što su prvi u svijetu osmislili plaćanje parkiranja putem SMS-a, Hrvati su prvi osmislili i njegovo plaćanje putem pametnih telefona. Aplikaciju “Park Wallet” osmislila je tvrtka IPT u suradnji s PBZ Cardom i Hrvatskom parking udrugom, a prvi će je testirati Velikogoričani.

Riječ je o besplatnoj aplikaciji kojom će biti omogućeno plaćanje parkiranja putem pametnih telefona i kreditnih kartica.

– Točan datum početka još ne znamo, no građani će dobiti novu, modernu aplikaciju za plaćanje parkiranja i to bez ikakvog troška prema operatoru što uvelike umanjuje trošak plaćanja parkiranja, i to za 30-ak posto – kazali su iz Velikogoričkog Komunalca. Iz Hrvatske parking udruge, koja okuplja tvrtke koje se bave naplatom parkiranja, kazali su da će svaka članica prema tehničkim mogućnostima i vlastitom interesu aplikacije stavljati u svoj sustav naplate parkiranja.

Parking Wallet | Autor : IPT Foto: IPT

Novu aplikaciju ubrzo će i Zagrebparking ponuditi svojim korisnicima, a u tijeku je rješavanje tehničke implementacije. Kako će izgledati plaćanje, objasnili su Marko Štimac i Boris Papeš iz tvrtke IPT.

– Nakon što preuzmu besplatnu aplikaciju, korisnici će se morati prvi put registrirati. Tu će unijeti podatke s kartice koje će zaštititi tajnim pinom koji će morati unositi pri svakom plaćanju parkiranja – kazao je Papeš.

Taj će pin, objasnio je, spriječiti zloupotrebu kartice ako netko izgubi mobitel. Za razliku od plaćanja SMS-om, kada mobilni operatori naplaćuju i slanje poziva sa 0,61 ili 0,69 lipa po poruci, putem aplikacije naplaćivat će se samo cijena parkiranja.

– Korisnici će sve podatke moći spremiti pa ih neće iznova morati utipkavati, a za razliku od SMS-parkiranja, imat će i evidenciju o plaćenim iznosima pa će poslovni korisnici moći pravdati račune – ispričao je Štimac.

>> Naplata parkiranja širi se na cijelo Trnje, sljedeće godine obećano osvjetljenje nasipa uz Savu

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • BadBoss4Life:

    ko nema za poruku nema ni auto

  • vorda12:

    Bravo, napokon!

  • gordijskicvor:

    Koji bullshit! Kao prvo plaćanje sms-om je najjednostavnije jer svaki, ali baš svaki mobilni korisnik ima uključen sms kao uslugu. Penetracija pametnih telefona nije ni približno broju korisnika koji su bar jednom koristili m-parking uslugu. Blje da su ispregovarali sa ... prikaži još!a mobilnim operaterima da se taj sms naplaćuje po još nižoj cijeni, ili u postotku od cijene kupljenih sati parkinga.