Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uči od iskusnih

Panker gotičar šije i volontira kod radnica iz Kamenskog

ivan stanišić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
09.02.2014.
u 08:30

Sada svaki dan volontira u prostorijama radnica Kamenskog na Knežiji od 9 do 17 sati

Ivan voli kombinaciju gothic-punk i military stila. Taj visoki crni 33-godišnjak inženjer je dizajna i projektiranja tekstila. Velika mu je želja da radi u struci, pa se prije dva mjeseca javio ženama iz Kamenskog. Danas taj panker gotičar sjedi za strojem i šiva s kolegicama dvostruko starijim od sebe.

Blažen među ženama

Nazvao ih je i rekao da zna krojiti i šivati i da se želi usavršavati. One su ga objeručke prihvatile. Ivan Stanišić danas je “blažen” među ženama. Iskusnim ženama. Pronašli su zajednički jezik, kaže, pa im je svaki dan ispunjen radom, ali i smijehom.

Naš je odnos postao obiteljski, gledam ih kao svoje mame, a one me jako paze

– Naš je odnos prerastao u obiteljski, gledam ih kao svoje mame. Paze me i maze, moram priznati, čak i previše - smješkajući se istaknuo je Ivan koji je završio Tekstilno-tehnološki fakultet i ondje radio deset godina kao demonstrator.

Sada svaki dan volontira u prostorijama radnica Kamenskog na Knežiji od 9 do 17 sati. Čak i subotom. Ogorčen je, dodaje, time što se najviše ulaže u znanost i modu, dok je industrija potpuno zanemarena.

- Ljudima je dosadilo kupovati robu na kojoj piše “Made in China”. Trebamo što više proizvoditi svoje - poručio je 33-godišnjak. Od bivših radnica Kamenskog puno je, kaže, naučio.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

- Stekao sam više samopouzdanja i brzine, a naučile su me i neke trikove sitnih popravaka - kazao je volonter Ivan Stanišić. Divi se tim ženama, dodaje, jer su prošle pakao, ali nisu pokleknule i smatra kako bi na svijetu trebalo biti više takvih ljudi. I njima su riječi pune hvale.

- Ivan se jako trudi i ima veliko teoretsko znanje, pa ga sada učimo da to primijeni u praksi. Odlično se slažemo, uz puno smijeha. Radimo, ali ne gledamo na sat - rekla nam je jedna od bivših radnica Kamenskog Jasna Jelusić.

Odbile gradski prostor

Trenutačno u udruzi Otvoreno Kamensko na Knežiji radi samo desetak od nekoliko stotina radnica koje su završile na ulici zbog stečaja tvrtke.

- Borimo se i dalje. Grad nam je ponudio prostor od 430 četvornih metara na Jarunu gdje je nekad bio salon namještaja, ali odbile smo ponudu jer ne želimo ići u dugove - otkrila je Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge. Naime, za takav prostor bili bi veliki i troškovi za režije, a u to se radnice trenutno ne žele upuštati.

>>Bandić im daje 250 četvornih metara na Jarunu

Komentara 7

Avatar billybull
billybull
09:23 09.02.2014.

I uz ostalo. mi hrvati bi prema svom pravopisu napisali ili punk-er ili punker...ni u kojem slucaju panker...

PR
Prunus
15:14 09.02.2014.

Svaka čast.

Avatar billybull
billybull
09:21 09.02.2014.

punk je postojao od 1977-1983. godine proslog stoljeca...u to vrijeme doticni nije bio ni u planu, a kamo li ne roden...doduse ne znam sto bi trebalo znaciti ono goticar, tesko je povjerovati da bi netko americki "goth" preveo sa goticar, no u vecernjem je sve moguce....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije