Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rušenje na sveticama

‘Pala’ je zadnja utvrda Sokolskog stadiona

25.06.2016., Zagreb -  Rusenje posljednje zgrade nekadasnjeg Sokolskog stadiona zbog izgradnje kampa. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
27.06.2016.
u 16:00

Pripremne radnje za HNS-ov nogometni kamp počele su, ali ne na radost vježbača, koji razmišljaju hoće li uopće više dolaziti na Svetice

Posljednja “utvrda” nekadašnjeg Sokolskog stadiona pala je. Zgradu na samom ulazu u ŠRC Svetice srušili su prije pet dana, a vježbači nasuprot parku Maksimir, dok se ne sagradi “atletsko-nogometni centar” za koji je projekt dovršen prije dvije godine, za pitku vodu i sanitarni čvor sada će se morati snalaziti.

Blokirali ulaz

– Nosimo vodu od kuće pa ako se zagrije dok vježbamo, pijemo toplu, što ćemo – sa smiješkom govore Petar i Elizabeta, vježbači na Sveticama, iako im do smijeha uopće nije. Kako kažu, prvo su uklonili većinu sprava za street workout, na kojima oni vježbaju, a sad su gotovo zatvorili prilaz ne samo njihovu vježbalištu već i atletskoj stazi, nogometnom terenu te ostalim sadržajima pokraj novog bazena i stadiona Dinama.

Ulaz pokraj glavne zgrade, ove koju su sad srušili, zatvoren je i čuvaju ga zaštitari pa se ne može ući. Mi smo ušli jer znamo rupu na ogradi, a kako će ući ostali vježbači, ne znam – kazala je Elizabeta, koja je ovog vikenda bila među rijetkima koji su se uopće pojavili na Sveticama. Kako je objasnilo tamošnjih nekoliko vježbača, nije im više zgodno dolaziti, budući da nemaju ni mjesto gdje bi mogli otići na toalet, a ionako očekuju da uskoro Sveticama neće imati ni pristup.

– Vidite da su nam već blokirali glavni ulaz, što će tek biti kad počne gradnja nogometnog kampa, što bi se uskoro, ako ruše, trebalo i dogoditi – pitaju se Frano i Marko, koje smo jučer zatekli u trčanju na stazi. Inače dolaze svaki dan predvečer, objasnili su, a hoće li nastaviti dolaziti, još uvijek ne znaju.

Za javnost dio kampa

– Ovo ovdje vam je povijest. Prvo igralište napravljeno je 1912., a 1934. godine, na 60. obljetnicu Hrvatskog sokola, sagrađeno je vježbalište s čak 50.000 mjesta u gledalištu. Sve je bilo drveno, osim ove zgrade koju sad ruše, gdje se nalazila i svečana loža. Snimljen je i film, “Akcija stadion”, jer su 1941. studenti spalili tribine kako ih ustaše ne bi koristili za koncentracijski logor – ispričao je umirovljenik Dinko Velić, koji živi u neposrednoj blizini Svetica. Projekt za budući nogometni kamp vidio je, ali ipak smatra da se “djelić ovakve povijesti trebao sačuvati”.

– Nadam se da će, kad se sagradi to novo zdanje, ova mladost koja tu vježba imati pristup svim sadržajima. Ne bih volio da Svetice postanu samo za elitu – kaže Velić, dok su iz Nogometnog saveza još pri najavi gradnje kampa obećali da će svi Zagrepčani pored Maksimira i dalje moći bezbrižno vježbati, samo “u boljim uvjetima”.

Podsjetimo, projekt Svetice predviđa gradnju manjeg stadiona s nogometnim igralištem i atletskom stazom te tribinom za tri tisuće gledatelja. Također, na četiri tisuće kvadrata trebali bi se smjestiti teren za mali nogomet, košarku, trim-staza, gimnastika na otvorenom, dječje igralište i zona relaksacije, a oni će biti stalno otvoreni za 
javnost. 

Komentara 4

MI
MikiPrdekana
16:58 27.06.2016.

Daj napisite kada pocinje gradnja, a ako ne znate cemu ovaj clanak. I briga nas sta misle ono dvoje koje tamo vjezba

VI
viluk007
12:19 28.06.2016.

koji uradaka koje novinarke baš me zanima kako je dospjela u VL i koju je školu završila u toj školi se sigurno ne uči novinarstvo nego partijstvo. Dežurni pljuvači svake inicijative u gradu skupljaju se da bi fol zaštitili interese grada i onda zabranjuju izgradnju garaža a htjeli bi se voziti autom, zabranjuju izgradnju tgovačkih centara a svaka druga riječ im je šoping. Za njih a i za nas je najbolje da se ti isti vrate u šume iz kojih su im roditelji došli i "oslobodili" Zagreb.

DU
Deleted user
12:47 28.06.2016.

HNS? Mamic i Suker?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije