Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Padaju cijene najma stanova, najviše u centru Zagreba

Cijene najmova padaju i pale su u prosjeku 20 posto od 2008. godine, ali u isto vrijeme raste standard opremljenosti stanova
25. siječnja 2012. u 13:43 0 komentara 97 prikaza
\'stanovi\'
Foto: Ilustracija

Kriza je odradila svoje – nekoć često "napuhane" cijene najma zagrebačkih stanova iz godine u godinu bilježe pad, a dojučerašnji najmoprimci kojekakvih šupa koje su se po oglasima nazivale atraktivnim smještajem – mogu odahnuti. Za pristojnu cijenu iznajmljivači su se konačno potrudili pružiti i pristojno uređene stanove, s koliko-toliko novim umjesto višegodišnjeg, pohabanog namještaja, s obzirom na to da je potražnja sve manja.

Najveći novčani iznos za najam 2011. godine bilo je potrebno izdvojiti za stanove u centru, a najmanju u Novom Zagrebu. Godine 2011. najveći pad cijena najma bilježe stanovi u centru, koji su u odnosu na godinu ranije bili povoljniji čak za 9,1 posto, dok su cijene najma stanova u istočnom dijelu grada u istom razdoblju porasle za 3,1 posto, podaci su portala Crozilla.com.

U prosincu najviše su pale cijene stanova najmanjih površina, onih od 20 do 40 četvornih metara, pa je prosječna najamnina takvih stanova u Zagrebu iznosila 301 euro. Najam stanova tih površina, prema podacima portala Crozilla.com, u prosincu bio je najpovoljniji u istočnom dijelu grada, a prosječna tražena najamnina iznosila je 274 eura. Godine 2011. cijene najma stanova površine od 20 do 40 četvornih metara porasle su u centru (+0,2%) i na istočnom dijelu grada (+15,5%), dok pad cijena bilježe Novi Zagreb (-1%) i zapadni dio grada (-2,6%).

Od 2008. pad od 20 posto

Zagrebački stanovi čija je površina od 40 do 60 četvornih metara u prosincu su oglašavani u prosjeku po cijeni od 410 eura mjesečno. Tijekom 2011. godine mjesečna najamnina stanova ovih površina bila je za 2,2 posto niža nego godinu ranije, a najveći pad bio je vidljiv na stanovima u centru (-23,8%) i Novom Zagrebu  (-19%).
Najam stanova od 60 do 80 četvornih metara 2011. godine bio je za 2,4 posto povoljniji nego 2010. godine.

– Cijene najmova padaju i pale su u prosjeku 20 posto od 2008. godine, ali u isto vrijeme raste standard opremljenosti stanova. Tako da za manji novac možete birati  kvalitetnije stanove i na boljim lokacijama u gradu – komentirala je Nives Cimerman-Džeba, direktorica agencije Cimerman nekretnine za portal Crozilla.com.

Iznajmiti pa kupiti stan
Nives Cimerman-Džeba očekuje da će cijene padati i dalje, posebno iz razloga što će se na tržištu pojaviti još veći broj stanova, dijelom iz razloga nemogućnosti otplate kredita, a u kojem slučaju je, prema njezinu mišljenu, prva opcija vlasnika stan dati u najam.

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.