Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ovo su prijedlozi za Tuđmanov spomenik u Zagrebu

Žiri se, čini se, nije mogao odlučiti između 24 rada, koliko ih je pristiglo protekla četiri mjeseca koliko je trajao natječaj
31. ožujka 2016. u 08:00 45 komentara 3891 prikaza
tuđman
Foto: uha.hr
Pogledajte galeriju 1/6

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u srednjim godinama s desnom rukom na srcu.

Tako ga vidi Kuzma Kovačić, čiji je rad odabran za jedan od četiri jednakovrijedna na rezultatima natječaja za spomenik Tuđmanu u zagrebačkom Parku Franje Tuđmana. Osim njegova, izabrane su i skulpture Nevena Bilića, Kažimira Hraste i dvojca Marije Ujević Galetović te Marijane Birtić.

Po 15.000 kuna - premalo?

Žiri se, čini se, nije mogao odlučiti između 24 rada, koliko ih je pristiglo protekla četiri mjeseca koliko je trajao natječaj. Stoga su izabrali ova četiri, a s obzirom na prijašnju praksu, struka pretpostavlja da će radovi sada biti predstavljeni javnosti na izložbi pa će Zagrepčani odlučiti koju skulpturu žele gledati u parku, na lokaciji odmah iza Ministarstva graditeljstva. Rezultati su jučer odabrani i objavljeni na stranici Udruženja hrvatskih arhitekata. U natječaju je bila definirana samo visina spomenika, odnosno da ne smije biti viši od četiri metra. A sve drugo, pa i materijal, bilo je prepušteno autoru. Tako je Kažimir Hraste zajedno sa suradnicima Antom Kuzmanićem, Marinom Kaliternom i Darinkom Kuzmanić izabrao korodirani čelik kojim je oblikovao višemetarsku glavu Franje Tuđmana. Neven Bilić, Kažimir Hraste i Kuzma Kovačić posebno su pozvani da sudjeluju na natječaju, a zajedno s Marijom Ujević Galetović te Marijanom Birtić svaki će dobiti po 15.000 kuna.

Malen je to iznos, reći će struka, s obzirom na to da je riječ o spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku.

– Upravo su zato raspisivač i investitor trebali biti zajedno država i Grad Zagreb, a ne samo Grad – komentira se među arhitektima. Tako bi natječaj, slažu se, bio dignut na višu razinu. Mogli su se prijaviti svi koji udovoljavaju uvjetima – odnosno da su umjetnici koji su realizirali najmanje tri skulpture u javnom prostoru, sa završenom likovnom akademijom, arhitekti sa završenim arhitektonskim fakultetom, dizajneri sa završenim Studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te umjetnici s referentnom umjetničkom djelatnošću u priznatim galerijskim prostorima. Poseban savjetnik na natječaju, arhitekt koji je osmislio preuređenje Parka dr. Franje Tuđmana i već godinama čeka ostvarenje svog projekta, Nenad Fabijanić nije želio odati je li mu se koje rješenje posebno svidjelo, a za komentar je uputio na žiratore natječaja (Igor Zidić, predsjednik ocjenjivačkog suda, Vesna Kusin, dopredsjednica ocjenjivačkog suda, Peruško Bogdanić, Biserka Rauter Plančić, Ive Šimat Banov, Vjera Bakić, koji se jučer do zaključenja broja nisu javljali).

Još nema dostojan

No svojedobno je spomenuo u intervjuu Večernjem listu da Franjo Tuđman u Hrvatskoj nema dostojan spomenik.

Ovo neće biti prvi put da građani biraju kako će izgledati javne površine njihova grada. Glasali su za kamene blokove koji su mjesecima stajali uz spomenik kralju Tomislavu, a kojima će se urediti površina oko spomenika kralju na istoimenom trgu, koji se trenutačno obnavlja.

Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • Avatar comparator
  comparator:

  Teško je napraviti dostojnu umjetničku skulpturu čovjeka tih visokih vrijednosti koji je ostvario vijekovni Hrvatski san o samostalnosti. Predsjednik Tuđman je oličenje ponosa ,slave i odlučnosti i u isto vrijeme predstavnik Hrvatskog naroda i većine građana u njihovoj legitimnoj potrebi ... prikaži još! za državom . Zapravo nema boljeg mjesta za njegov spomenik od Kazališnog trga umjesto da na tom mjestu visi ploča s imenom osobe koja se je protivila Hrvatskoj čak i kao ideji.

 • Avatar kravata
  kravata:

  Zasto ne moze bit odijeven onako kako se nosio ?

 • USA:

  Osim Comparatora odmah su crveni vampiri krenuli sa svojim komentarima. Zulja njih velebno djelo hrvatskog naroda vodjenog predsjednikom Tudmanom, slobodna i samostalna Hrvatska drzava. Razbijen utopijski panslavenski mit o dobrim Srbima i drzavi sa njima za sva vremena. Tako da ... prikaži još! toj anacionalnoj, multietnickoj skupini ostaje samo trolanje po forumima, beskrajno kmecanje, okretanje teza i stvarnih dogadjaja, izmisljavanje negativnosti etc. kme, kme