Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fura se na sedamdesete

Ovo je Zagi, fotograf – i da, on je Guliver koji “spava na zidu”

23.11.2016., Zagreb - Boris Bare i Dominik Vukovic na Opatovini napravili veliki grafit Gulivera, a model Gulivera bio njihov prijatelj Hrvoje Zauhar.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
28.11.2016.
u 12:46

Otkrivamo tko je čovjek koji je Borisu Bareu i Dominiku Vukoviću bio model za novi, golemi mural na Opatovini

Zaustavljaju ga u tramvaju i na ulici.

I pitaju hoće li se fotografirati s njima. A oni koji ga isprva ne prepoznaju, u čudu ga gledaju pokušavajući se prisjetiti gdje su ga vidjeli. A zapravo pored fotografa Hrvoja Zalukara, i to u divovskom obliku, mnogi svakodnevno prolaze.

Legao je ispred HNK...

Iako nov, mural koji je osvanuo na 30 metara dugom zidu u parku Opatovina, golemi Guliver, privukao je već veliku pažnju. A koliko su vjerno umjetnici Dominik Vuković i Boris Bare iz kolektiva Pimp my Pump ondje oslikali prijatelja kojeg od milja zovu Zagi, svjedoči i to što ne može proći ulicom, a da ga ne upitaju je li on taj koji “spava na zidu”.

– Zašto smo odabrali baš njega? Zgodan je... – smije se Bare, dodajući da je Zagi jedan od rijetkih koji je uvijek spreman za akciju. Kad su odlučili da će im biti model za Gulivera, rekli su mu da odjene svoju svakodnevnu “obleku”, a Zagi je odabrao traper jaknu i hlače.

– Inače se furam na sedamdesete i nosim brkove već devet godina – pojašnjava Zalukar.

Potom je tako odjeven legao ispred HNK i sam “okinuo” fotografiju kako spava. A ta je snimka poslužila umjetnicima da ga oslikaju.

– Potrebne su bile dvije kante fasadne boje i 50-60 sprejeva, a grafit, izrađen u sklopu projekta “Riši briši”, bio je gotov za šest dana. Inspiraciju smo dobili spontano zbog same dužine zida. Mural je ujedno i naša interpretacija Gulliverovih putovanja, a posveta je svim svakodnevnim avanturama, životnim radostima te susretima s “divovima”, ali i malim ljudima, Liliputancima – ističe Bare. A za Liliputance je zaslužan Vuković, koji je i akademski slikar i uglavnom se bavi ilustracijom. Njemu je, pak, bila novost raditi sa sprejevima, pa se u suradnji međusobno podučavaju različitim stilovima.

Dizajneri i Let 3

Osim što nosi modu 70-ih, Hrvoje Zalukar koristi i analogne fotoaparate. A osebujan mu je i stil. Radio je za modne i ostale časopise te za, primjerice, dizajnere Ivicu Skoku i Igora Dobranića, kao i brendove LINK i I-gle. Može se pohvaliti i radom na kampanjama za razne tvrtke, a bez problema će se snaći i kao fotograf za vjenčanja. Pred njegov objektiv stale su Jelena Perčin i Alka Vujica, ali i Mrle iz Leta 3, a ponekad radi kao asistent fotografkinji Mari Bratoš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije