Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE CURI, NE ZRAČI...

Ovo je neboder u kojemu su srezali režije za... 125.000 kuna

neboder Zapruđe
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
22.03.2016.
u 13:00

Ne curi im iz pipa, ne zrači se po cijele dane, pumpa ne guta struju. Svako kućanstvo u svome je budžetu tijekom godine dana zadržalo 1600 kuna, odnosno mjesečno za račune izdvajaju 137 kuna manje

Obnovom fasade, ugradnjom razdjelnika i vodomjera te modernizacijom toplinske stanice, 177 stanara u neboderu u Lojenovu prilazu 8 smanjilo je godišnje režije za čak 125 tisuća kuna.

Kada se ta ušteda rasporedi na 76 stanova, ispada da je modernizacijom svako kućanstvo u zgradi u budžetu zadržalo 1600 kuna tijekom godine dana, odnosno da su mjesečno za račune izdvajali 137 kuna manje.

Sa šest kubika na 3,7

Usporedili smo 2013. godinu, kada stanari nisu imali ni razdjelnike ni vodomjere ni štedljive pumpe, te 2015., tijekom koje su već imali ugrađene sve tri komponente. Tako su na grijanju, zahvaljujući razdjelnicima koji su ih natjerali na pažljiviju potrošnju, lani u odnosu na godinu bez razdjelnika uštedjeli 42 tisuće kuna, modernizacijom električnih pumpi za toplu vodu po neboderu smanjili su zajednički račun za struju za 13 tisuća kuna, dok su na vodi uštedjeli još 70 tisuća.

Najveća ušteda vidljiva je upravo na vodi. Prije zasebnih vodomjera svaki od 177 stanara u prosjeku je trošio oko šest kubika vode, dok je nakon njihove ugradnje u svakom stanu potrošnja pala na prosječnih 3,7 kubika.

– Ovi podaci dovoljno govore da stanari mogu promijeniti naviku i da mogu štedjeti ako žele. Sada svi plaćamo ono što trošimo pa više nema nepotrebnog curenja vode iz vodokotlića i slavina – kazao je Josip Jagatić, predstavnik stanara.

Ovi podaci potvrđuju da se navike mogu promijeniti. Svi plaćamo ono što trošimo, pa više nema rasipanja

Josip Jagatić

predstavnik stanara

Dodao je da su se korisnim pokazali i razdjelnici koji su pridonijeli znatnom smanjenju troškova grijanja na razini cijele zgrade.
– Oko 10 posto stanara ima veće račune, više od 50 posto plaća manje račune, a neki plaćaju isto. To ovisi o navikama, no više nema otvorenih prozora po cijele dane – rekao je Jagatić.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Da su za uštedu, uz ulaganje i modernizaciju, važne i navike koje građani moraju mijenjati, smatra i Daniel Žerjav iz tvrtke Proen, koja je od suvlasnika dobila posao ugradnje vodomjera i razdjelnika.
– Stanarima smo odmah rekli da im ne garantiramo uštede po stanu jer to ovisi o navikama, već da im jamčimo niže račune na razini cijele zgrade. Budući da možemo vidjeti koliko svaki razdjelnik impulsa šalje, jasno se može uočiti da neki štede više, neki manje – rekao je Žerjav.

Na dnevni boravak 48%

Iz podataka je vidljivo da radijator u dnevnoj sobi potroši najviše topline, što je razumljivo jer ondje stanari najviše borave. Prosječno na grijanje dnevnog boravka ode 48 posto računa, na spavaću sobu 29 posto, na hodnik 15 posto troška, na kuhinju 5,7 posto, dok se kupaonica grije najmanje, na nju odlazi 2,3 posto iznosa s računa.

– Predložili smo stanarima i ugradnju novih toplinskih pumpi jer su stare radile od 0 do 24 i gutale struju. Nove pumpe pale se i gase, što je prepolovilo račun za zajedničku električnu energiju iz koje se plaća i rasvjeta stubišta, liftovi i druga zajednička trošila – istaknuo je Žerjav.

Komentara 48

Avatar pretorijanac
pretorijanac
13:17 22.03.2016.

Koji plaćeni članak lobija koji žele uvaliti razdjelnike siromašnim građanima i svima kojima to još nisu uspjeli uvaliti....... kako providno!

ZA
zambezi
14:00 22.03.2016.

Priznam im uštedu za fasadu i ako su stavili pametne pumpe i jos rasvjetu zamjenili LED zaruljama,ok. Razdjeljnici i vodomjeri ,cista pljačka i prevara. Nikad neču vratit 4000 koliko sam platio da bi mi računi za grijanje bili manji.

ZA
zambezi
14:21 22.03.2016.

Oni su mađioničari,kad su to uspjeli izfinancirat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije