Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetski učinkoviti

Ovo je jedini hrvatski grad s nagradom Europske komisije

Jastrebarsko
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
08.04.2014.
u 14:20

Grad Jastrebarsko u Frankfurtu dobilo nagradu Europske komisije za uspješan projekt energetske učinkovitosti kojim je, osvjetljavanjem dvaju crkava LED rasvjetom, postignuta ušteda od 10.673 kWh godišnje

Ulaganje u ekološku javnu rasvjetu, za što je poslužio novac iz Europske unije, osim kroz uštede i očuvanje okoliša, Jastrebarskom se ponovno isplatilo - Grad je, naime, dobio nagradu Zajedničkog istraživačkog centra, Europske komisije, za svoj projekt "Sa štednom rasvjetom do uštede i čistog okoliša", u kategoriji Zelene rasvjete.

Nagradu je u Frankfurtu primio gradonačelnik Zvonimir Novosel, čiji je grad svojedobno proglašen i "europskim gradom budućnosti."

- Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti gradonačelnik jedinog grada u Hrvatskoj dobitnika jedne tako prestižne nagrade koju prepoznaje Europska komisija. Povelju s ponosom nosim u ured, a građani dobivaju poboljšanje života u gradu – do čak 83% godišnje smanjujemo potrošnju električne energije u javnoj rasvjeti - priznaje Novosel.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Projekt koji je prepoznala Europska komisija dio je europskog programa Intelligent Energy Europe (IEEE), u sklopu kojega se Jaska obvezala povećati energetsku učinkovitost unutarnje i vanjske rasvjete i smanjiti emisiju stakleničkih plinova.

Grad je zato ugradio LED reflektore za rasvjetljavanje crkava sv. Nikole u Jaski i sv. Jurja na Plešivici, čime je, izračunato je, postigao godišnju uštedu energije od čak 10.673 kilovatsati, tj. 83 posto!

Projekt je trajao od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2013., vrijedan je 493.346.,35 eura, osiguranih iz programa IPA, s tim da su Grad Jastrebarsko i Zagrebačka županija izdvojili 15 posto, tj. 45.497,20 eura.

Partneri u projektu bili su, uz hrvatske, i predstavnici iz Slovenije. U Jastrebarskom žele sada uvesti LED rasvjetu na svih 30-ak sakralnih i povijesnih objekata na svom području.

Komentara 1

AA
aabbcc
09:20 09.04.2014.

Moliti Bogu se moze i u mraku a ove LED lampe treba zavrtati u radne prostorije, hale... jer nisu stetne za vid kao one neonske, sparlampe. ___EK bi mogla ispred vjerskih interesa staviti zdravlje gradjana !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije