Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaslužili rektorovu nagradu

Ovi nas studenti vode 
u dvorišta Donjeg grada

07.11.2015., Zagreb - Studenti osmislili projekt Adventski kalendar u dvoristu Zerjaviceve ulice, koje ce ozivjeti za vrijeme Adventa. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/3
11.11.2015.
u 10:00

Svakoga će vikenda otvarati veže u centru, jednu po jednu, u kojima će se organizirati izložbe, koncerti, radionice, predavanja...

Trebao je to biti tek studentski rad na jednoj radionici Društva arhitekata Zagreba.

U listopadu 2014. u njihovim su se prostorima okupili studenti Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Studija za dizajn. Na zahtjev zagrebačke Turističke zajednice i Koncertne direkcije razmišljali su kojim intervencijama obogatiti Advent u Zagrebu.

A gdje je svjetlo?

Jedna je ideja zaživjela i prerasla u projekt koji će se ove godine realizirati na toj manifestaciji. Entuzijazmom petero studenata – Luke Krstulovića, Matije Pajića i Antonija Jakubeka s Arhitektonskog fakulteta te Petre Orbanić i Ane Mušćet s Akademije likovnih umjetnosti – još lani u vrijeme adventa nastala je izložba fotografija u prolazu između Bakačeve i Cesarčeve ulice.

Bio je to uvod u projekt Adventskog kalendara, u sklopu kojeg će se donjogradska dvorišta "otvoriti" poput adventskih prozorčića na dječjem kalendaru. Do danas je njihov tim narastao na tridesetak ljudi, a priključili su se i studenti Filozofskog fakulteta.

– Podijelili smo se tako da je svatko na projektu zadužen za dio povezan s budućom strukom – kaže Ana Mušćet. Sada će, nakon godinu dana, bezbroj okupljanja i odaslanih mailova, ono što su zamišljali na papiru početi realizirati i u stvarnosti.

– Ovim projektom željeli smo potaknuti i aktualizirati temu uređenja gradskih blokova – kaže Luka Krstulović, voditelj projekta, za koji su dobili i posebnu rektorovu nagradu.

Foto: Adventski kalendar

Svaki vikend od 28. studenog, kada počinje advent, otvarat će po jedno dvorište u kojem će, u božićnom duhu, organizirati čitaonice, radionice, predavanja, predstave, koncerte...

– Primjerice, dvorište Ilice 69 osvijetlit ćemo izložbom svjetlosnih instalacija "A gdje je svjetlo?" – u Obrtničkom prolazu pripremamo modnu reviju studentica s Tekstilno-tehnološkog fakulteta, a u dvorištu Žerjavićeva 3/Mihanovićeva 30/2 izlagat će Petar Ćujo, student Likovne akademije – nabraja Matija Pajić.

Uključite se

U programu, dodaje Petra Orbanić, sudjeluju studenti i udruge, a raspisani su i natječaji za sudjelovanje građana. U svakom dvorištu i prolazu izmjenjivat će se jutarnji, popodnevni i večernji program. Prvi otvaraju Obrtnički prolaz kod kina Europa, a oživjet će i unutrašnjost Petrinjske 73 te blok između Žerjavićeve 3 i Mihanovićeve 30/2.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije