Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ovako treba izgledati nova Branimirova tržnica: Grad otkrio što je stavio kao uvjet

Sve namirnice koje će dolaziti na tržnicu kontrolirat će gradska stručna tijela, ustanove i državne inspekcije
01. ožujka 2018. u 11:20 25 komentara 27662 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Mic po mic – strategija je to koje se uhvatio Grad, barem kad je u pitanju Branimirova tržnica, pa tri godine nakon što su s nje uklonili metalne kioske te godinu dana nakon što je za nju napravljeno idejno rješenje konačno je raspisan i natječaj za projektnu dokumentaciju od milijun i pol kuna.

Skupštinari Bandiću: Zbog čega je gradska njiva tri puta jeftinija od privatne?

Glavne smjernice za novi Branimirac postavila je sama gradska uprava, a glavna je ideja na placu ujediniti ponudu malih, ekoloških proizvođača “za čije će podrijetlo i kvalitetu proizvoda kontrolom jamčiti stručna gradska tijela, ustanove i državne inspekcije”.

Modularni prostori

Zahvat na području od nešto više od pet tisuća kvadrata omeđen Branimirovom, Kružićevom i Trgom kralja Petra Krešimira IV. potrajat će mjesecima jer, osim same plohe tržnice, rekonstruirat će se i središnja zgrada, a na vanjskom se području planira gradnja staklenih paviljona.

– Rekonstrukcija zgrade podrazumijeva rušenje stropne ploče prizemlja te dizanje vijenca i novo jednovolumensko drveno krovište – stoji u dokumentaciji koju je objavio Grad, a u kojoj se, također, navodi kako će se rušiti svi vanjski zidovi, a pročelje će se potpuno izvesti u staklu. I to tako da će se staklene stijene ljeti moći pomicati, a cijelo prizemlje tako postati jedan veliki otvoreni prostor. Što se tiče rasporeda u njemu, planiraju se “višenamjenski modularni boksovi koji mogu biti prodajni, ugostiteljski ili prodajno-degustacijski”, a koji se mogu spajati i dizajnerski oblikovati. Na prvom katu zgrade tržnice trebali bi se smjestiti prostori za predavanja, seminare i edukacije, ali i “pokazna kuhinja ili restoran specifične prehrane, namijenjen osobama s posebnim režimom hranjenja poput oboljelih od dijabetesa ili celijakije”.

Vani najatraktivnije

Drugi i treći kat bit će rezervirani za urede, dok će se dio prostora ispred same središnje zgrade, kojoj će sad glavni ulaz biti na jugu, pretvoriti u trg na kojem će se održavati “razni tematski sajmovi i događanja”. A upravo bi vanjski prostor trebao biti jedan od najatraktivnijih dijelova novog Branimirca jer će se na njemu smjestiti – metalni šestinski kišobrani.

– Na plohi trga, pretežno na sjevernoj strani, predviđaju se montažni objekti u formi staklenih paviljona s krovom boje i identiteta šestinskih kišobrana. Unutar njih planiraju se ugostiteljsko-prodajni sadržaji te prodaja cvijeća – kažu u Gradu, pa dodaju kako će se po cijeloj vanjskoj plohi tržnice smjestiti konstrukcije u formi okrenutih stiliziranih metalnih suncobrana raznih visina i promjera, koji će služiti kao svojevrsne nadstrešnice za klupice. Kako bi se i prometnice uklopile u novi izgled, u Kružićevoj će se postaviti granitne kocke, a smjestit će se tamo i podzemni kontejneri. 

Pogledajte i novi rotor u Zagrebu:

Restoran Stara vura, vlasnik Tomislav Vuk Stara vura Kultni gornjogradski restoran sada nudi riblji jelovnik u potpuno obnovljenom interijeru Ilustracija Zagrebačka Gradska skupština: Povučena točka o nagodbi i kupoprodaji zemljišta Rotor jug Zagreb: pljačka pošte u Basaričekovoj očevid u tijeku Opljačkana pošta u centru u blizini Markova trga

Kako će izgledati

1. Glavna zgrada placa ide u potpunu rekonstrukciju i prenamjenu

2. Pročelje će joj biti od staklenih stijena koje će se, po potrebi, moći otvoriti

3. Na prvom katu nalazit će se restoran za ljude s posebnim režimima prehrane

4. Vanjski dio popločit će se granitom, a krasit će ga metalni šestinski kišobrani

5. Pod kišobranima naći će se stakleni paviljoni u kojima će biti cvjećari

6. Također, dio će metalnih kišobrana služiti kao posebne nadstrešnice klupama

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
  • jomarkic:

    Taj prostor ako se realizira prema fotkama bude bio odličan, samo krenite više u realizaciju takvih projekata, dosta je slikica.

  • BB2:

    Jupiiii konačno! Po meni bi i svi kiosci u gradu trebali imati krov u obliku i boji šestinskog kišobrana. To bi bila posebnost i simbol Zagreba.

  • Veljko_Veseljko:

    Da se izgradilo pola toga što Večernji za propagandu Bandića najavljuje u člancima, grad bi bio kao New York.