Naslovnica Zagreb Županija

Otvorenje Dječjeg tjedna uz ples i tribinu „Djeca i sport“

Na tribini se moglo čuti da se djeca danas nedovoljno kreću, a to negativno utječe na njihov razvoj i to ne samo tjelesni već i intelektualni.
09. listopada 2018. u 16:37 276 prikaza
Otvorenje Dječjeg tjedna uz ples i tribinu „Djeca i sport“
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon razigranog otvorenja Dječjeg tjedna uz Plesni klub Megablast, u Pučkom otvorenom učilištu održana je tribina „Djeca i sport“. Ovogodišnji Dječji tjedan održava se uz slogan Tri, četiri, sad! jer je tema Dječjeg tjedna - kretanje, sport i važnost kretanja za razvoj djece. O tome se govorilo na tribini i te se pokušalo odgovoriti na pitanja – zašto treba poticati kretanje i bavljenje sportom, što je ključno i bitno u sportskom životu djece, kako kretanje utječe na tjelesne, kognitivne, socijalne i druge aspekte razvoja djece.

Otvorenje Dječjeg tjedna uz ples i tribinu „Djeca i sport“ | Autor : PROMO Foto: PROMO

Gosti tribine bili su Vedrana Debijađi, pedagoginja u DV Velika Gorica, Boris Konjević, prof. kineziolog u OŠ Nikole Hribara i predsjednik Školskog športskog saveza Velike Gorice, Dean Klafurić, trener nogometa UEFA PRO koji je vodio brojne momčadi mlađih uzrasta zagrebačkog Dinama, a s Varšavskom Legijom osvojio poljsko prvenstvo i kup, Sven Sever, sedamnaestogodišnjak, plesač breakdancea u Plesnom klubu Megablast, vlasnik dvadesetak medalja s domaćih i međunarodnih natjecanja i Brigita Grčić, jedanaestogodišnjakinja, atletičarka i vijećnica Dječjeg gradskog vijeća.  Tribinom je moderirala dr.sc. Arijana Mataga Tintor iz gradskog Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport.

Otvorenje Dječjeg tjedna uz ples i tribinu „Djeca i sport“ | Autor : PROMO Foto: PROMO

Na tribini se moglo čuti da se djeca danas nedovoljno kreću, a to negativno utječe na njihov razvoj i to ne samo tjelesni već i intelektualni. Glavni problem našeg odgojno obrazovnog sustava je nedovoljno bavljenje sportskim aktivnostima jer se tjelesni odgoj u školama svodi na dva sata tjedno. Predškolski sustav je mnogo otvoreniji i slobodniji u stvaranju okruženja koje potiče kretanje djece. U sportu su važni rezultati, ali oni sami po sebi dolaze kao posljedica zalaganja i truda.

Otvorenje Dječjeg tjedna uz ples i tribinu „Djeca i sport“ | Autor : PROMO Foto: PROMO

Djecu je potrebno motivirati i uključivati u rekreativni sport, koji kod nas nažalost još uvijek nije sustavno organiziran te djeca nemaju priliku za takvu vrstu bavljenja sportom. To je ključni problem sustava jer se iz brojne rekreativne baze regrutiraju i vrhunski sportaši. Na tribini se govorilo i o trenerima i načinu na koji komuniciraju s djecom, a Sven i Brigita naglasili su koliko su njihovi treneri važni, kako u sportu, tako i u njihovu odrastanju općenito. Gosti tribine složili su se da je sport koristan i zbog izgradnje samopouzdanja, zdravih životnih navika, discipline i organizacije vremena. Mladi sportaši su potvrdili da je moguće uskladiti školske i športske obveze kao i  pronaći vrijeme za igru i zabavu. Djeci i odraslima poslana je poruka o važnosti bavljenja sportom bez obzira na sportske rezultate, jer sport nisu samo natjecanja i medalje, sport je stil života.

http://velikagorica.com/fu/redirect/robot/entry/61053

 

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja