Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
\"Idemo na pivo\"

Otvorena prva izložba posvećena kulturi konzumiranja piva

pivo (1)
Foto: VL
1/3
12.05.2012.
u 14:40

Posjetitelji će moći vidjeti i predmete vezane uz pivo i kulturu konzumiranja piva koje su donirale i neke poznate osobe poput Dražena Žerića Žere iz Crvene jabuke, te strastveni kolekcionari poput Mladena Klemenčića i Mate Pejića.

U Etnografskom muzeju Zagreb otvorena je prva izložba posvećena kulturi konzumiranja piva \"Idemo na pivo!\". Izložba traje do 15. srpnja, a već je na otvorenju privukla mnogobrojnu publiku. 

Izložbu je otvorio predsjednik uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher: Moderatorica svečanog otvorenja bila je Danijela Trbović, a izložbu Idemo na pivo! došli su pogledati i Mate Janković te članovi Parnog valjka: Marijan Brkić, Zorislav Preksavec i Borislav Blažević.

U stvaranje izložbe uključili su se brojni kolekcionari te ljubitelji piva, koji su svojim donacijama doprinijeli kvaliteti i raznovrsnosti izložbe. Između doniranih predmeta, posjetitelji će moći vidjeti i predmete vezane uz pivo i kulturu konzumiranja piva koje su donirale i neke poznate osobe poput Dražena Žerića Žere iz Crvene jabuke, te strastveni kolekcionari poput Mladena Klemenčića i Mate Pejića. Svi koji žele, predmete mogu donirati i za vrijeme trajanja izložbe, do 15. srpnja.

Autorica izložbe i viša kustosica Etnografskog muzeja Zvjezdana Antoš zahvalila je svima koji su radili na projektu, posebno brojnim stručnjacima i znanstvenicima s područja etnologije, antropologije povijesti.

- Posebna vrijednost projekta je suradnja s ostalim muzejima kao što su Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej, Muzej grada Iloka i Muzej grada Vukovara koji u svojim povijesnim zbirkama imaju vrijedne predmete koji se odnose na kulturu konzumiranja piva, a koji su sada izloženi na jednom mjestu. Primjerice, izložene su dvije kamene pogrebne stele koje potječu iz Egipta iz 1. tisućljeća prije naše ere - na jednoj hijeroglifima piše \'\'pivo\'\', a na drugoj je napisan recept za proizvodnju piva. Posjetitelji mogu vidjeti i šalice za pivo iz eneolitika odnosno kostelačke i badenske kulture koje su pronađene na nalazištu Vučedol, a procjenjuje se da potječu iz 1800-te godine prije naše ere. Izloženi su i izrazito vrijedni servisi za konzumiranje piva iz 19. stoljeća te čaša za pivo s likom bana Jelačića. Naravno, ima tu i mnogo modernih zanimljivih predmeta vezanih uz pivo - naglasila je Z. Antoš.

- Drago nam je što ćemo i tijekom izložbe aktivno sudjelovati u dodatnim događanjima isključivo za odrasle posjetitelje: tehnolozi Karlovačke pivovare održavat će edukativne degustacije na kojima će se moći naučiti kako se pravilno degustira pivo. Također, direktor Sektora lanca opskrbe Karlovačke pivovare Zvonimir Nemet održat će zanimljivo predavanje o tome kako nastaje pivo. Hrvati vole pivo i mislim da će im sve što smo pripremili biti vrlo zanimljivo te da će naučiti mnogo o ovom fascinantnom piću - naglasio je predsjednik uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije