Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradsko poglavarstvo

Otvorena izložba fotografija ratnog puta 2. gardijske brigade „Gromovi“

10.05.2021.
u 12:37

Izložba fotografija moći će se razgledati od 10. do 17. svibnja

U povodu obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“, danas je u predvorju Gradske uprave zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević  otvorila izložbu fotografija ratnog puta ove slavne postrojbe.

-Fotodokumentacija je memorija jednog vremena i iznimno je važna za sve one koji o Domovinskom ratu žele znati više. Ovom izložbom iskazuje se želja da vrijednosti Domovinskog rata budu respektirane, a naša je dužnost i obveza da kontinuirano potičemo ovakve projekte jer time u prvi plan stavljamo ono što je zaista važno, a to je sloboda i neovisnost Hrvatske izborena herojstvom hrvatskih branitelja i čuvanje spomena na one koji su dali svoj život za Domovinu. Ponosni smo na naše „Gromove“ i zahvalni na svemu što su učinili u Domovinskom ratu i što čine danas za svoj narod i Domovinu. Zahvalni smo također i autorima izložbe, jer su dočarali dio ratnog puta „Gromova“ i podsjetili nas da smo ovdje, danas, zahvaljujući hrabrosti stvarnih junaka Domovinskog rata", rekla je zamjenica Pavičić Vukičević.

Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana, zahvalio se Gradu Zagrebu kako na sudjelovanju u organizaciji izložbe, tako i na svim doprinosima Ureda za branitelje u njihovoj dosadašnjoj suradnji.

Povijest 2. gardijske brigade „Gromovi“ usko je vezana uz povijest Republike Hrvatske. Rađala se s njom, od njenog nastanka i postrojavanja u Kranjčevićevoj, do prvih borbi 15-ak dana nakon. Postrojba je bila prisutna od Like, Karlovca, Petrinje, Sunje, pa do Maslenice i drugih bojišta,  a zbog svoga doprinosa dobila je brojna odlikovanja, poput „Reda kneza Domagoja“ i „Reda Nikole Šubića Zrinskog“, kazao je Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Brigada je osnovana 15. svibnja 1991. u Zagrebu a prošla je većinu ratišta od Slavonije preko Banovine do krajnjeg juga, a ovom izložbom fotografija prikazat će se samo djelić njezinog ratnog puta. Kroz brigadu je prošlo oko 9000 hrvatskih branitelja, poginulo je 205 pripadnika, 3 su nestala, a više od 1200 ih je ranjeno.

Prelaskom na mirnodopski ustroj sve gardijske brigade vrše preustroj i gase se, te ostaju samo djelatne bojne koje nose ime po proslavljenim brigadama noseći tradiciju ovih ratnih postrojbi.

Izložba fotografija moći će se razgledati od 10. do 17. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije