Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradski projekt

Otvaranje vrtića ili vlastitoga biznisa za 45 nezaposlenih žena

Vrtić
VL FOTO
02.01.2013.
u 08:15

Edukacija počinje u ožujku, a trajat će godinu dana. Kandidatkinje za projekt koji se financira iz EU tražit će se preko Zavoda za zapošljavanje

Umjesto čekanja zaposlenja preko burze rada u nekoj od gradskih ili državnih institucija, 45 odgojiteljica predškolskog odgoja, pedagoga, logopeda i socijalnih radnica tijekom ove godine školovat će se za privatno poduzetništvo i samozapošljavanje. Nezaposlene visokoobrazovane žene tako će dobiti priliku da u sklopu projekta koji se financira iz pretpristupnih fondova Europske unije besplatno dobiju sve znanje i informacije kako bi nezaposlenost zamijenile poduzetništvom.

Bitna je motivacija

– Preko Zavoda za zapošljavanje tražit ćemo da nam se jave osobe koje žele sudjelovati u projektu, a prvi korak bit će motivacija da umjesto čekanja na posao počnu pripremati privatni – istaknula je Mirjana Zubak, voditeljica službe Grada Zagreba za fondove Europske unije.

Žene će se uputiti u pokretanje i vođenje rada preko udruge, obrta, trgovačkog društva, povezivanja kroz zadrugarstvo ili obavljanja djelatnosti dadilje što predviđa još neusvojen zakon o dadiljama.

Pretpostavka je da će se nakon edukacije i posjeta jednoj talijanskoj zadruzi koja se bavi pružanjem usluga socijalnih servisa pa tako i predškolskog odgoja djece mnoge od tih osoba odvažiti i na vlastiti biznis.

Neće se davati novac

– Vrtići nisu dovoljni da pokriju sve potrebe roditelja pa tako postoji prostor za otvaranje servisa čuvanja djece posljepodne i navečer kada vrtići ne rade ili roditelji imaju drugih obveza. Nedostaje nam i usluga profesionalnih osoba za rad s djecom s poteškoćama u razvoju – kazala je Zubak. Program za edukaciju 45 žena trebao bi početi u ožujku 2013. godine, a trajat će otprilike dvanaest mjeseci za kojih će izabrane osobe proći brojne radionice. Vrijednost projekta je 1,2 milijuna kuna, a važno je istaknuti da se neće dijeliti novac, nego iskustvo.

– Ako se projekt pokaže uspješnim, Gradska uprava nastavit će organizirati slične projekte – kazao je Miro Laco, voditelj projekata Grada Zagreba s Europskom unijom.

>>U 4 godine izgubljeno 152.000 radnih mjesta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije