Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKANJE NA OTKAZ

Otpuštanja u Holdingu - Prvo će otići 460 'agencijskih' radnika

'18.05.2012. Zagreb - Tradicionalnom norijadom ucenici zavrsnih razreda srednjih skola proslavili su zavrsetak skolovanja, a iza sebe ostavili hrpu smeca. Most. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
15.10.2013.
u 08:12

Vanjski suradnici i dosad su bili u nepovoljnom položaju, a ugovori im se produljuju svaka dva mjeseca

Bez posla u Zagrebačkom holdingu najprije će ostati 460 radnika koji za gradske tvrtke rade preko agencija za zapošljavanje, a ne višak iz direkcije koji gradonačelnik Bandić često spominje. Taj crni scenarij za zaposlenike koji rade jednake poslove kao i oni koji imaju stalni posao u Holdingu predviđaju sindikati. Smatraju da svi potezi uprave vode prema tome iako su se prema novom kolektivnom ugovoru dogovorili drugačije, a to je kresanje radnih mjesta najprije u direkciji. Ističu da se otkazi već najavljuju, i to telefonski, bez pisanih tragova, a prvi val radnika otpušten je u kolovozu kada je u Čistoći bez plaće ostala 21 osoba.

Vječiti sezonci

Samo u Čistoći preko agencije je zaposlena 181 osoba, a među njima neki su "sezonci" već punih pet godina. Razgovarali smo s nekoliko njih koji su željeli ostati anonimni, bojeći se za posao.

– Preživjeli smo dosad, no bojimo se da je pitanje dana kada će nas sve poslati doma. Mi nemamo nikakva prava jer svaka dva mjeseca potpisujemo novi ugovor, a ovaj nam istječe 31. listopada – kazao je 31-godišnji radnik agencije Adria. Promijenio je nekoliko poslova – od čišćenja gradskih ulica do odvoza smeća – jer bi po zakonu nakon tri godine obavljanja istog posla trebao biti primljen u radni odnos.

– Nemamo pravo ni na otkazni rok, ne možemo se javljati na interne natječaje za druge podružnice, a ako dobijem otkaz, na burzi imam pravo na tri mjeseca – objasnio je drugi radnik. Dodao je da nije sezonac jer radi već godinu dana.

– Radim za plaću od tri i pol tisuće kuna plus dodatak za noćni rad i vikende, no to se često ne isplati pa, kad platim prijevoz na koji nemamo pravo kao i ostali zaposlenici, i taj se iznos smanji – kazao je radnik koji za Čistoću radi preko posredničke agencije. Slično je i u podružnici Vodoopskrba i odvodnja koja je samo u 2012. godini potrošila 24 milijuna kuna na zapošljavanja preko agencija.

– Četiri godine radim tako da svaka dva mjeseca potpisujemo novi ugovor. Nemamo pravo na naknadu za prijevoz, božićnicu, uskrsnicu, regres – objasnio je zaposlenik agencije Adria.

Predstavnici sindikata kažu da u Čistoći nema viška zaposlenih jer je od 181 zaposlenog samo 19 u administraciji, a svi su ostali na cesti.

Potrebna radna snaga

– To su poslovi čišćenja ulica, zavarivanja, a ako se njima otkažu ugovori, slobodno možemo nekoliko kamiona ostaviti u garaži – istaknuli su sindikati.

>>Gasi se megatvrtka Holding: Ostaju tek ZET, Groblja i ZGOS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije