Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do kraja godine

Otpadom po glasove:Svi kandidati složni – odvajat će se biootpad

'07.03.2012., Zagreb -  Tvrtka Viadukt onemogucila je ulazak kamiona na odlagaliste otpada Jakusevac zbog duga Holdinga od 5 milijuna kuna. Nakon 3 sata blokade, spor je rijesen te su kamioni ponovno
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
1/5
16.02.2013.
u 19:55

Plan gospodarenja otpadom jedna je od bitnijih stavki izbornog programa gradonačelničkih kandidata, a svaki od njih ima svoje ideje za spalionicu čija se lokacija još uvijek traži

Kao okosnica borbe za glasove kandidata za gradonačelnika izrodilo se rješavanje problema otpada. Od početka pretkampanje rješenjima se nadmeću Vladimir Ferdelji (HSLS-HSS-Zelena lista), Rajko Ostojić (SDP) i gradonačelnik Milan Bandić. On je uoči izbora zauzeo populistički stav da se protivi spalionici, a u deset godina vladavine probio je sve rokove za rješavanje zbrinjavanja otpada. Treba imati na umu da je zbrinjavanje otpada regulirano europskim propisima te će budući gradonačelnik biti prisiljen ravnati se prema njima. Ostojiću je plan gospodarenja otpadom osmislila bivša ministrica okoliša Mirela Holy.

Njezin je stav da se već u ovoj godini mora smanjiti količina i razvrstati biootpad te paralelno uvoditi sustav za prikupljanje ostalog otpada, što će biti gotovo do 2015. godine. Holy podsjeća da u Zagrebu već postoje preduvjeti za pametno gospodarenje, no da treba promijeniti način organizacije.

– Mora se uvesti primarna selekcija u kućanstvima jer su reciklažna dvorišta daleko i to ne motivira građane na odvajanje. Trebaju biti tri posude: za biootpad; za papir, staklo, metal i tekstil i za ostali otpad. Bioootpad se razvrstava na \"zeleni\" koji se koristi u kompostani i životinjskog podrijetla (mlijeko, sir, meso) – kaže Holy. Bioplinara na Jakuševcu već postoji, podsjeća, no zbog nebrige je stalno u kvaru, dok se kompostanom loše upravlja pa se u njoj neprimjereno koriste i ostaci životinjskog podrijetla. Centar za gospodarenje otpadom mora biti zajednički sa Zagrebačkom županijom, naglašava, u kojoj će se odlagati šljaka iz postrojenje za obradu otpada.

– Planirana spalionica ima prevelik kapacitet. Sada ima boljih tehnologija obrade i tu se sa Zagrebačkom županijom treba odlučiti o ekonomski i ekološki najisplativijoj varijanti – drži Holy koja predviđa da će zbog otpora zbrinjavanju šljake u Županiji Vlada morati \"prelomiti\". V. Ferdelji također u prvoj godini planira odvojeno prikupljanje otpada, no naglasak stavlja na reciklažna dvorišta u svakome kvartu. Ostatak koji je nemoguće iskoristiti spaljivanjem služio bi za proizvodnju struje i grijanja. Spalionica bi bila na Jakuševcu ili u Resniku, a šljaka bi se zbrinula na Jakuševcu. Ferdelji nije za suradnju sa Županijom.

Margareta Mađerić (HDZ) ima isti plan kao i Ostojić što se tiče biootpada i primarnog odvojenog prikupljanja. Nije načisto gdje bi neiskorišteni otpad odlagala, spalila u regionalnoj spalionici, tvornicama cementa ili ga izvozila. Želi dugoročno iskoristiti Jakuševec, a okolnom stanovništvu davati naknadu do njegova zatvaranja.

Komentara 24

TE
termal
22:16 17.02.2013.

Pa zašto već jednom netko od njih nešto počme i raditi

BE
belimo
20:07 16.02.2013.

Ista priča pred svake izbore.....a onda istp po starom .

VV
Vražji Vrag
10:05 17.02.2013.

Ovo sve će platiti pet puta skupljim odvozom smeća - korisnici. političari se samo debljaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije