Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvajanje otpada

"Otpad odlažemo pod zemljom pa se iz naših kontejnera ne širi smrad"

kontejneri
Foto: Grad Ivanić-Grad
1/2
19.07.2015.
u 08:31

Već ranije slične spremnike postavili su Samobor i Velika Gorica

Nov i revolucionaran način prikupljanja otpada, odnosno njegovo razvrstavanje mogu od sada koristiti i stanovnici Ivanić-Grada, gdje je na tržnici Maznica postavljen novi sustav polupodzemnih kontejnera, točnije njih pet.

Potrebna sanacija

Ovakav sustav odlaganja ne prakticira ni zagrebačka Čistoća, a podzemne kontejnere, kako kažu, ne planiraju postavljati u 2015. godini. Prednosti ovakvog načina odvojenog prikupljanja otpada su i velik kapacitet na malom prostoru, kažu iz Grada Ivanić-Grada. Svaki je od postavljenih kontejnera volumena pet kubičnih metara, a otporni su i na vremenske utjecaje. Sustav primijenjen na tržnici proizvod je finske tvrtke Molok. Postavljeni su kontejneri namijenjeni građanima koji ih mogu koristiti kao "zeleni otok" za odlaganje komunalnog otpada, otpadne plastike, papira, stakla i tekstilnog otpada.

Iz ureda gradonačelnika Ivanić-Grada ističu kako se nadaju se da će i građani prepoznati njihov napor u unapređenju načina na koji se postupa s otpadom te njegovu jednostavnost, visoku razinu higijene i doprinos lijepom i urednom okolišu koji nudi ovaj sustav polupodzemnih kontejnera.

Potrebno je još do kraja sanirati površinu oko polupodzemnih kontejnera, kažu iz Grada Ivanić-Grada, i to vraćanjem opločnika u prvobitno stanje, a dovršetak tih radova u planu je do kraja ovog tjedna.

Finski proizvođač Molok svoje proizvode nudi hrvatskom tržištu od 2004. godine, a zastupnik ove tvrtke, S.T.P. d.o.o., postavio je polupodzemne kontejnere u više od trideset gradova u Hrvatskoj, a broj instaliranih jedinica je više od tristo. Prazni se samo onda kada je 100 posto pun, što komunalci mogu doznati ili putem SMS-a ili dojavom građana na besplatan broj.

- Većina gradova ne naručuje senzore koji šalju SMS - kaže Marko Brnčić, direktor tvrtke S.T.P. d.o.o. Dvije trećine spremnika nalazi se pod zemljom, a pražnjenje traje manje od dvije minute i zahtijeva jednog djelatnika. Mali nadzemni volumen jednak je volumenu 1100-litrenog kontejnera.

Hidraulički se spuštaju

– Prvi sustavi polupodzemnih kontejnera Molok postavljeni su 2009. u Velikoj Gorici (njih 30) i rade još i danas – rekao je Brnčić te dodao da sustav ima desetogodišnje jamstvo. U Velikoj Gorici, pak, zadovoljni su takvim sustavom.

– U njih se ne može provaliti, a i nema neugodnih mirisa – rekao je direktor VG Čistoće Željko Galeković. Malo drugačiji sustav, onaj posve podzemni tvrtke Gradatin, primjenjuju se i u Samoboru, od siječnja 2015. godine. Tamo se na prostoru gradske tržnice veliki kontejneri nalaze ispod zemlje i hidraulički spuštaju i podižu zbog pražnjenja, dok iznad površine stoje posude od inoksa, dostupne prolaznicima. Projekt vrijedan oko 200.000 kuna sufinancirao se i iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 40 posto.

Komentara 11

TH
than
13:07 19.07.2015.

Kod nas se uvodi odvajanje otpada tolikom brzinom da imas osjecaj da ce prije pronaci rjesenje na svijetu i za hladnu fuziju. Nesto sto funkcionira u normalnom svijetu, kod nas ne moze od prve. Prvo se moraju dogovoriti kako i tko ce se sve 'ugraditi' uvodjenjem novog sistema sakupljanja otpada, sve po sistemu a gdje sam tu ja.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
14:15 18.07.2015.

Nov? pa novinaru ovo ima po europi neznam niti ja koliko godina!

DU
Deleted user
12:22 19.07.2015.

kad već radite reklame privatnim (neuspješnim) firmama , barem nađite neku zdravu osobu s kojom ćete surađivati a ne polu luđaka XDD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije