Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveta Nedelja

Otkriven je datum Zagorkina rođenja

zagorka
Jurica Galoić/PIXSELL
28.05.2010.
u 10:00

“Susret sa Zagorkom” edukativni je program organiziran u povodu Dana grada Svete Nedelje.

Točan datum rođenja Marije Jurić Zagorke, koji je dugo bio misterij, konačno je otkriven, a doznali su ga jučer i osnovnoškolci iz Svete Nedelje, ljubitelji Zagorkinih djela.

Za njih je u povodu Dana grada Svete Nedelje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva organiziran Susret sa Zagorkom.

– Dan rođenja Marije Jurić Zagorke otkrila sam u Državnom arhivu, koji je 2. ožujka 1873. godine. Krštena je 3. ožujka imenom Marianne, a krsni kumovi su joj bili članovi obitelji Erdödy – objasnila je Slavica Jakobović Fribec iz Udruge Žensko oko.

Osnovnoškolce je ukratko kroz Zagorkin život provela sama “Zagorka”.

– Kad vas vidim, sjetim se sebe u tim godinama. Sa 15 godina školovala sam se u samostanu Sestara milosrdnica u Zagrebu. A gdje sam rođena? – upitala je školarce Dubravka Vidović “Zagorka”.

– U Negovcu kraj Vrbovca – brzo je odgovorila 14-godišnja Danijela Vukojević, ljubiteljica Zagorkinih djela. Slušajući "Zagorku" školarci su se na nastavu vratili glava punih zanimljivih pojedinosti, poput one da je upravo Zagorka bila jedan od osnivača Hrvatskog novinarskog društva koje ove godine slavi stotu godišnjicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije