Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darinko Kosor, intervju

Otkrivamo što šef Skupštine Kosor misli o Bandiću, Švaljek, Holdingu...

Darinko Kosor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
01.06.2015.
u 11:31

Što se i koliko učinilo na polovici mandata aktualne gradske vlasti, govori predsjednik Gradske skupštine...

Na polovici mandata aktualne gradske vlasti razgovarali smo s predsjednikom Gradske skupštine Darinkom Kosorom. Gradska skupština je u posljednjih sedam mjeseci kako su krenula pritvaranja čelnika gradske uprave i Zagrebačkog holdinga bila jedna od stabilnijih institucija u gradu Zagrebu te su se u konačnici zastupnici usuglasili oko najvažnijeg dokumenta - gradskog proračuna.

::Je li funkcioniranje grada izmicalo kontroli?
– Kad je gradonačelnik glavnoga grada sa suradnicima priveden ili ima zabranu obavljanja djelatnosti, tada situacija sigurno nije normalna. Unatoč tomu, uspjeli smo zadržati stabilnost i kontinuitet rada Skupštine i svih ostalih gradskih institucija. Zagrebački je holding funkcionirao normalno, tako da građani nisu osjetili nikakve posljedice.

::Kako sada stvari funkcioniraju u Skupštini?
– U ovom trenutku nema formalne skupštinske većine. Nezavisna lista gradonačelnika je prije dva mjeseca jednostrano raskinula formalnu suradnju s našom listom. No u praksi to funkcionira čak i dobro, po svakoj predloženoj točki formira se većina prema savjesti zastupnika te se i dalje izglasava više od  90 posto svih točaka. Nema političke opstrukcije dnevnog reda kao što se znalo događati u prošlom sazivu Skupštine.

::Je li moguća koalicija s HDZ-om u Zagrebu?
– Da, suradnja je moguća. Treba prvo pričekati državne izbore koji će biti krajem ove godine ili početkom sljedeće, a nakon toga možemo svi zajedno sjesti da vidimo što i kako dalje u interesu građana grada Zagreba.

::Jeste li davali političku podršku bivšoj zamjenici gradonačelnika Sandri Švaljek kada je između nje i Bandića došlo do sukoba?

– Nisam primijetio nikakav veći sukob između gradonačelnika i njegove zamjenice. Naprotiv, gradonačelnik je stalno govorio da podržava sve što njegova zamjenica radi i sve što je napravila dok on nije mogao obnašati svoju dužnost. Kao predsjednik Skupštine pokušavam korektno surađivati sa svima onima koji u određenom trenutku obavljaju izvršne funkcije. Politički podržavam samo svoju političku opciju.

Mislim da je gospođa Sandra Švaljek posao zamjenice obnašala pošteno, odgovorno i profesionalno

::Što s Holdingom? Opet se ponavlja slučaj iz doba SDP-a kada Bandić i čelnici Holdinga nisu surađivali?
– Gradonačelnik kao član Skupštine trgovačkog društva ima sve ovlasti i učinit će ono što misli da treba. Svi alati su u njegovim rukama. Gradska skupština nije sudjelovala u izboru prve Uprave na čelu s g. Ljubičićem, niti u izboru Uprave na čelu s g. Fičkom, a neće se miješati niti sada, niti smo ovlašteni za to. No koliko znam, Upravu je izabrao Nadzorni odbor uz podršku članova Nadzornog odbora koji su s liste gradonačelnika. Sve što se u budućnosti bude događalo ne bi smjelo biti na trošak i štetu građana Zagreba.

::Miče li gradonačelnik Upravu jer su izabrani za vrijeme Sandre Švaljek?
– Kao što sam rekao, ne želim previše komentirati odnose između predstavnika Nezavisne liste Milana Bandića. No osobno mislim da je gospođa Sandra Švaljek posao zamjenice s ovlastima gradonačelnika obnašala pošteno, odgovorno i profesionalno.

::Kako komentirate takozvane menadžerske ugovore?
– Svugdje u svijetu postoje takvi ugovori. Mi uvijek izmišljamo toplu vodu. Menadžeri imaju menadžerske ugovore, a radnici imaju ugovore o radu koji se još štite i kolektivnim ugovorom. Normalno je da postoje različiti oblici ugovora između radnika i menadžera. Različite su i odgovornosti i uloge.

::Uskoro će zastupnici odlučivati o Sveticama.
– Od prvog dana zalažem se za obnovu Svetica, no po propisanoj proceduri. Počelo se s dogovorima na livadi, što sigurno nije bilo dobro. Veselim se da se investicija od 100 milijuna kuna ostvari u Zagrebu, a da to nije novac iz proračuna, i od poreznih obveznika. U pregovorima s investitorom inzistirao sam da 1/3 svih sadržaja bude namijenjena atletičarima.

::Što očekujete od izbora na nacionalnoj razini?
– Do izbora je samo šest ili sedam mjeseci. HSLS je dio koalicije s HDZ-om, HSS-om, HSP AS-om, BUZ-om i ostalim partnerima. Uvjeren sam da ćemo pobijediti s apsolutnom većinom i da će naša koalicija u cijelosti preuzeti odgovornost za sastavljanje buduće vlade. Morat će se raditi i rezovi, dubinske reforme u sustavu javne uprave, poreznih politika, zdravstvenog sustava, ali i poticati otvaranje novih radnih mjesta i rasterećenje gospodarstva u cijelosti.

Ono što daje nadu u našoj koaliciji je da smo u sporazumu s partnerima zapisali da želimo isključivo kompetentnu vladu. Takve stavove zagovara i čelnik najjače stranke u našoj koaliciji Tomislav Karamarko i mi ga u tome u potpunosti podržavamo.

Komentara 30

NE
nesanica
13:30 01.06.2015.

sve će učiniti da ostane na poziciji , niškoristi ,

LE
LeonardS
13:18 01.06.2015.

Mislim da je Kosor se vrlo dobro uhljebio

DO
dosaosam
16:31 01.06.2015.

Kaj je Bandolero još na slobodi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije