Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam organiziraju branitelji

Otimaju se za naše “poderane gaće”, dođite na Trg bana Jelačića

05.04.2016., Zagreb - Na Trgu bana Josipa Jelacica odrzava se sajam branitelja Domace je domace na kojem se nude razne slavonske delicije, nosnje, hrvatski tradicijski nakit nakit. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
06.04.2016.
u 08:00

Na sajmu "Domaće je domaće" izlože 80-ak obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava okupljenih u Udrugu branitelja proizvođača Panonija

Zagrebačka obitelj Škrlec bavi se ugostiteljstvom više od 20 godina.

Vodili su poznati restoran “Lepi cajti” u Jankomiru sve dok nije izgorio. No Božanu Škrlec i njezina supruga Marija to nije pokolebalo. Svoje su vještine odlučili iskoristiti pa su proizvode svojih recepata počeli predstavljati na proštenjima i sajmovima. Sve to “začinili” su Božaninim slavonskim podrijetlom, pa tako posjetitelje vraćaju u prošla vremena i spravljaju im i već pomalo zaboravljene tzv. poderane gaće.

– Zovu ih još i fanjki, langošice, pecipaje..., kako u kojem dijelu Hrvatske. Uštipak je to koji se peče u dubokom ulju. Brend smo nazvali “Snašine vridne ruke” – kaže Božana Škrlec, koja se zajedno sa suprugom Marijem, rođenim Podsuseđaninom i braniteljem, pridružila 80-ak obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava okupljenih u Udrugu branitelja proizvođača Panonija na sajmu “Domaće je domaće”. Na Trgu bana Jelačića tako se ovih dana na štandovima mogu naći tradicijske drvene igračke, nakit, suhomesnati proizvodi, domaći kolači... Svoje proizvode nudi i pčelar Stjepan Vuković koji pčele drži u Novoj Gradiški, ali i u Kupinečkom Kraljevcu pokraj Zagreba. Ljubav prema pčelarstvu drži ga već 35 godina, a u međuvremenu je osvojio i brojne nagrade za svoj med.

– Ujedno sam i predsjednik Pčelarskog društva Zagreb, u sklopu kojeg se bavimo i edukacijom pčelara, kao i građana u svrhu popularizacije pčelarstva – kaže Stjepan Vuković te dodaje da jednom godišnje organiziraju i malu školu pčelarenja. U Svetom Ivanu Zelini pod imenom “Al Kaprone” proizvode se i rakije i likeri, sveukupno dvadeset vrsta, od voća koje nabavljaju iz cijele Hrvatske.

– Prodajemo ih na Trešnjevci, a kupci su najzainteresiraniji za liker od istarskog terana, kao i onaj od metvice i čokolade – kazao je prodavač Matija. Sajam traje još danas.•

Komentara 7

CO
Cosinus
09:19 06.04.2016.

Baš dobro da i Zagrepčani mogu probati Slavonske specijalitete.

KG
kg
13:10 06.04.2016.

Za ove "rođene" Zagrepčance od 1945. godine, prostor Trga bana Jelačića je povijesno većinom bio sajmište. Toliko o tradiciji i kukanju kako je nekada to bio lijepi trg, pogotovo u jugoslaviji kada je služio kao parking!?

JO
jomic2
16:12 06.04.2016.

Zašto mi brišete komentare, a nikoga ne vrijeđam? Zašto ne brišete komentare pune mržnje prema gradonačelniku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije