Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRUNTOVNICA Županijsko odvjetništvo optužilo poduzetnika Srećka Mihaljevića i referenta Milivoja Vrbana

Oteo 30.000 kvadrata i još traži novac

14.11.2008.
u 22:56

Protiv Srećka Mihaljevića, koji se bespravno uknjižio na više od 30 tisuća četvornih metara zemljišta na Mirogoju, i Milivoja Vrbana, referenta u gruntovnici koji mu je omogućio nezakonitu uknjižbu, Županijsko državno odvjetništvo prije tri dana na Županijskom sudu podnijelo je optužnicu kojom ih tereti za zloporabu položaja i ovlasti. Prijeti im od jedne do deset godina zatvora. Mihaljević se ovih dana spominjao kao inicijator sadnje maslina u zadarskom zaleđu

Tjera je i još traži novac
On je 1993. godine od tvrtke Gortan kupio pet tisuća četvornih metara u Aleji Hermanna Bolléa 23, a platio ih je tadašnjih 1,6 milijuna maraka (otprilike 800 tisuća eura). No, u zemljišnim se knjigama, preko referenta Vrbana, uknjižio kao vlasnik 36 tisuća četvornih metara koje je Županijsko državno odvjetništvo procijenilo na 4,8 milijuna kuna.

Prisvojio je sve brdsko područje od Aleje Hermanna Bolléa do Mihaljevca te tužio vlasnike devet kamenoklesarskih radionica i vlasnika privatne kuće Slavena Svobode.

– Nekoliko godina nakon što se upisao na naše zemljište, što nismo mogli odmah znati, dobili smo ovršni zahtjev da se iselimo. Tražio je od nas i da mu platimo najam što smo tih nekoliko godina “koristili njegovo vlasništvo – prepričava nezamislivu Mihaljevićevu bezobraštinu Dragica Stela Svračak, koja ima klesarsku radionicu na broju 19.

Isto je snašlo i Slavena Svobodu na broju 21.

– Kuća je bila i mojega djeda, a sad ispada da to nije naše! Broj moje kuće je izbrisan iz gruntovnice i cijelo se naše područje vodi kao kućni broj 23 s okolicom – govori o apsurdu i kriminalu Svoboda.

Svi su uzvratili protutužbom i zemljišno-knjižni sud presudio je da je neutemeljena pravomoćna ovršna presuda Općinskog suda. Tadija Barbarić, kamenoklesar kojemu je zemljište također oteto, a kojega Srećko Mihaljević proziva da mu je namjestio tužbu, smatra da je najmanje kriv Milivoj Vrban.

– Da bi kriminal uspio, morala se imati i politička potpora. Sudac Milan Anić, poslije promaknut na Županijski sud, donio je sramotnu presudu dopustivši Mihaljeviću da se uknjiži – kazao je Barbarić.

Proziva klesare
Srećko Mihaljević, pozivajući se na presudu, tvrdi da je on sve pošteno platio i da mu klesari, na čelu s Barbariće, žele uzurpirati posjed. Milivoja Vrbana zvali smo na kućni broj, ali se nitko nije odazvao na telefon.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije