Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prilaz gjure deželića

Otac hrvatskih vatrogasaca dobio natrag svoj spomenik

Deželić kip vatogasci
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
07.05.2014.
u 08:43

Na svečanosti postavljanja kipa Đure Stjepana Deželića, uz buduću Muzičku akademiju u centru Zagreba, bio i njegov unuk Đuro, ponosan što je član takve obitelji. Deželić je i autor stihova Vatrogasne himne, sa stihovima "Vatru gasi, brata spasi"

Spomenik oca hrvatskih vatrogasaca vraćen je na staro mjesto u ulicu koja nosi njegovo ime pokraj buduće zgrade Muzičke akademije.

Kip Đure Stjepana Deželića svečano su postavili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i Dragica Krpan iz Braće Hrvatskog zmaja, pred pedesetak vatrogasnih časnika. Na vraćanju spomenika bio je i Deželićev praunuk Đuro.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

- Ponosan sam što sam član takve obitelji, poručio je Đuro Deželić.

Na postolju spomenika, uz nacrtanu vatrogasnu kacigu i oruđe, piše: Napred za rod i dom! Đuro Stjepan Deželić; otac i preporoditelj hrv. vatrogastva, hrv. književnik i grad. senator; Hrvatski vatrogasci 1937.

Prema zapisima Hrvatske vatrogasne zajednice, Deželić (1838.-1907.) je u DVD-u Zagreba djelovao više od 30 godina, zalagao se svugdje za uvođenje hrvatskoga jezika, poticao osnivanje vatrogasne limene glazbe, a na njegove je stihove Ivan pl. Zajc skladao i Vatrogasnu himnu - Vattu gasi, brata spasi...

>>Bandić: Čestitke svima, najviše mojim najboljim vatrogascima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije