Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala epidemija

Ospice dobila djeca koja nisu cijepljena, četvero oboljelih razvilo upalu pluća

Sick girl in the arms of her mother
Foto: Thinkstock
05.02.2015.
u 14:32

Većina oboljelih bila je u dodiru s osobama preko kojih je virus "uvezen" iz BiH, Slovenije i Srbije i uglavnom nisu cijepljeni

Od ospica je do jučer oboljelo 60 osoba u Hrvatskoj, od kojih najviše, njih pedesetak, u Zagrebu i okolici.

Grupe oboljelih zabilježene su na Peščenici, u Susedgradu, Sesvetama i Novom Zagrebu. Manji je broj oboljelih u Rijeci i nekoliko u Vinkovcima pa se može govoriti o epidemiji manjih razmjera, potvrdili su nam u Službi za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Zadnji je put 2008. bilo 50-ak oboljelih.

– Najviše je djece koja nisu cijepljena te nekoliko slučajeva djece školske dobi i mlađih osoba – rekla je dr. Iva Pem Novosel, dežurna epidemiologinja.

Sredinom prosinca u Hrvatskoj je troje članova šire obitelji oboljelo od ospica, nakon što je jedan od njih donio virus iz inozemstva, najvjerojatnije iz Njemačke, i prenio ga ostalima, koji nisu bili cijepljeni. Većina oboljelih bila je u kontaktu s osobama preko kojih je virus "uvezen" iz BiH, gdje je prošle godine evidentirano 3400 oboljelih od ospica i gdje je procijepljenost niska, te Slovenije i Srbije. Većina su necijepljene ili osobe kojima je cijepni status nepoznat, tj. ne znaju jesu li cijepljene ili nisu. Hrvatska inače ima visoku procijepljenost: prvu dozu cjepiva (s navršenih godinu dana) primi 94 posto stanovništva, a drugu dozu (polaskom u školu) 97 posto. U Zagrebu ona iznosi 95 posto. Najmanja procijepljenost, prema izvještajima regionalnih epidemiologa, ima Splitsko-dalmatinska županija s 85-postotnom procijepljenošću.

– Ospice najčešće završe oporavkom, u rjeđim slučajevima može doći do upale srednjeg uha ili upale pluća, a vrlo rijetko do encefalitisa i smrti. Važno je rano otkrivanje, mirovanje i izolacija bolesnika – kaže dr. Pem Novosel.

Iz HZJZ-a javljaju kako je u Rijeci te u Vinkovcima zabilježeno po jedno manje grupiranje koje nije unutar obitelji.

 - Pojedinačnih bolesnika koje u ovom trenutku ne možemo povezati s drugim bolesnicima u Hrvatskoj ima u Zagrebu i jedan bolesnik u Rijeci, koji se najvjerojatnije zarazio izvan Hrvatske.U početku epidemije većina oboljelih su bili kontakti osoba koje su se zarazile u inozemstvu, a s daljnjim razvojem, sve je veći broj bolesnika koji nemaju nikakav izravni niti posredni kontakt s inozemstvom. Četvoro oboljelih je razvilo upalu pluća kao komplikaciju bolesti, a jedan upalu srednjeg uha, javljaju iz HZJZ-a.

>> U Hrvatskoj 60 osoba oboljelo od ospica, najviše u Zagrebu i okolici

Komentara 5

LI
liskovaca
11:27 05.02.2015.

kakva propaganda!!!

Avatar Moxa
Moxa
09:26 06.02.2015.

gdje je tu problem? Sedam dana ležanja i gotovo.

RI
RI813
14:50 06.02.2015.

gripa normalna pojava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije