Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
socijalno ugroženi

Osmeročlanoj obitelji prijeti deložacija: Plaćat ćemo račune, za dug nemamo

deložacija Maranić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
19.02.2015.
u 16:39

Začarani krug osmeročlane obitelji počeo je kad su se 2011. zadužili za pogreb oca

Oprost dugova mjera je socijalne politike. No, političko je pitanje kako će se provoditi ta socijalna politika.

I dok je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, po zakonu, oprostila 31 tisuću kuna duga gradskom HDZ-u za neplaćanje najma u gradskom prostoru, istodobno prijeti deložacijom, opet po zakonu, osmeročlanoj obitelji koja je 26 tisuća kuna dužna također za najam gradskog stana.

Ne ispunjavaju uvjete?

Obitelj Maranić iz Gajnica nije bila socijalni slučaj. Žive kao zaštićeni najmoprimci u gradskom stanu od 107 metara četvornih. U njega su ušli 1995. godine kada su ga, kao tada deseteročlana obitelj, dobili u zamjenu za stan od 30 metara četvornih na Trešnjevci na koji su imali pravo otkupa. Kola su im krenula nizbrdo 2011. kada je umro otac obitelji.

Tada su, kaže Mario Maranić, najstariji od sedmero braće i sestara, na njegov pogreb potrošili dvadesetak tisuća kuna. Mario je jedini, uz majku Blaženku, imao hrabrosti javno iznijeti obiteljsku situaciju. Ostale je sram, ne žele postati “obilježeni”.

– Otac je umro, majka je u invalidskoj mirovini od 930 kuna, a ja sam kroz ovih nekoliko godina imao tri  operacije kralježnice i trenutačno sam nesposoban za rad. Baš u vrijeme smrti oca tvrtka u kojoj smo brat i ja radili otišla je u stečaj. Ostali su mi dužni 55 tisuća kuna. Ostali braća i sestre rade povremeno – kaže 38-godišnji Mario.

Osim duga Gradu za najam, vodu, čistoću i komunalne naknade od 26.000 kuna, Maranići su dužni 17.000 kuna Vodoprivredi i 32.000 kuna HEP-Toplinarstvu. Ljeti su im režije oko 2500 kuna, a zimi oko 3500 kuna.

No, iako je Blaženkin račun blokiran preko godinu dana i mjesečno joj od mirovine uzimaju 300 kuna, ne ispunjava uvjete za otpis dugova jer je u FINA-i registriran samo dug od 2900 kuna za HEP Toplinarstvo.

– Jedino je to vidljivo iako smo dobili više rješenja o ovrhama. Uz to nam u Centru za socijalnu skrb ne daju potpis da smo korisnici minimalne zaštićene naknade od 800 kuna jer je samo ja imam od ranije, a majka i braća su tek u ponedjeljak dobili rješenje na oko 1900 kuna, sedam mjeseci nakon što je predala zahtjev. Ne bi joj još odobrili da nisam išao u Ured za socijalu s rješenjem o najavi deložacije – kaže Mario.

Ublažili stav

Sada će im mjesečna primanja biti oko 3500 kuna, a dio troškova režija i najamnine će im, kao socijalnoj kategoriji, platiti Grad.

– U Gradu su ublažili retoriku. Nakon oštrog zahtjeva da platimo sve, sad su od nas tražili podnesak s informacijama što smo učinili da smanjimo dug i što namjeravamo. Plaćat ćemo nove račune, no ušli smo u začarani krug i teško ćemo podmiriti dugove. Najbolje bi bilo da nam se otpišu, sve ili dio – slažu se majka i sin.

Komentara 35

DU
Deleted user
21:52 19.02.2015.

sad ću ja iskreno, pa dijelite minuse.. moja rodbina živi u toj zgradi, čujem potpuno drugačije priče... policijski dosjei su prepuni ove obitelji, počevši od narušavanja reda i mira , pa do puno težih stvari.. kažu da su nabavili nekogg ogromnog psa, rotvajlera koji nikom ne dozvoljava ulaz u stan.. govorka se i o nekom momku koji je šef svih huligana u tom kvartu.. ta je obitelj strah i trepet ... ak laže sestrična, lažem i ja...

LJ
Little John
22:22 19.02.2015.

Sinčić sa 38 godina ne mora nužno raditi na građevini, ima i drugih poslova. Zbog njegovih bolnih križa nije cijela obitelj bolesna. Država ih financira već 35 godina i profitiraju kao zaštićeni najmoprimci. Takve profesionalne socijalne slučajeve ćemo uzdržavati do kraja života. Trebalo ih je i ranije deložirati. Sramota i bezobrazluk!

FA
falkone
20:05 19.02.2015.

Kakva je to sahrana koštala oko 20 tisuća kuna , ja sam prije dvije godine sahranio oca kompletni troškovi znači sve od ljesa , križa , vijenca , ukopa preko tvrtke Zelenilo plus glazba 9.468 ,00 kuna a naj jeftinijii se mogo obavit za nekih 6000 tisuća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije