Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Oronuli hipodrom opasan je za konje

Podružnica može uložiti 650 tisuća kuna, a ostalo je preuzela gradska vlast te je u tijeku izrada dokumentacije
15. svibnja 2012. u 10:00 1 komentara 606 prikaza
konji, hipodrom
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Derutne štale na zagrebačkom hipodromu mogle bi uskoro u obnovu. Sagrađene 1947. godine, konjušnice nikada nisu temeljito obnovljene, a stalno krpanje nije ih spasilo od kiša i požara.

Nemaju novca za sve

– Svi smo se već naviknuli na to da se to može dogoditi pa možemo pravodobno reagirati u slučaju poplave ili kratkog spoja na instalacijama, no krajnje je vrijeme da se nešto i poduzme. Iako imamo ljude koji su uvijek spremni na najgore, konji su stalno ugroženi i treba im dobar smještaj – kazao je voditelj hipodroma Marijan Antić.

Zagrebački holding ove godine planira sa 650 tisuća kuna financirati gradnju upravne zgrade i jedne montažne štale, dok je ostali dio projekta obnove i gradnje na sebe preuzeo Grad Zagreb.

– Dogovoreno je da Grad na sebe preuzme projekt obnove, jer ga mi ne možemo izdržati. Konji su doista ugroženi i potrebna je hitna obnova štala da bi se to dovelo u red – kazao je Ivo Erić, voditelj Holdingove podružnice Upravljanje sportskim objektima.

Pony Express prioritet

U gradu pak nema panike, a ove godine napravit će projektnu dokumentaciju za “novi” hipodrom.

– Programom za ovu godinu predviđen je novac za izradu projektne dokumentacije. Obuhvatit će obnovu postojećih derutnih štala, a nakon toga planira se i dogradnja novih na postojećim temeljima. Prioritet pri obnovi imat će štala Pony Express, koja je u najlošijem stanju - poručili su iz Gradskog ureda za izgradnju grada i graditeljstvo.

Inače, na hipodromu je stalno smješteno oko 160 konja. Vlasnici su im klubovi, tvrtke, ali i neki poznati Hrvati, poput Vanje Mamić. Oko tri tisuće kuna mjesečno minimalan je trošak držanja konja na hipodromu, a u to je uključen smještaj, hrana, godišnja iskaznica i mjesto na vezištu. To je osnovna cijena u koju nisu uključene obvezne dodatne potrebe tih životinja.

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • .zeitgeist.:

    Ja ne shvaćam zašto je hipodrom još uvijek u gradu? Hipodrom treba iseliti na periferiju, a na njegovo mjesto izgraditi recimo novi stadion koji Zagrepčani priželjkuju godinama.