Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIR I DOBRO Počela akcija kontrole upotrebe pirotehničkih sredstava

Oprezno s petardama za Božić i Novu godinu

Autori: Sonja Hoffman, Senka Knežević
14.12.2008.
u 22:38

Od ponedjeljka pa do 7. siječnja policija će provoditi redovitu akciju “Mir i dobro” kako bi se povećala opća sigurnost građana tijekom božićnih blagdana i na dočeku Nove godine. U tome će razdoblju policija sprečavati zloupotrebu oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava i kontrolirati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava.

Podsjećamo da je do 1. siječnja u trgovinama dopuštena samo prodaja petarda, žabica, rimskih svjećica, bengalskih baklja... Zabranjena je njihova uporaba u zatvorenim prostorijama i na mjestima na kojima se okuplja mnogo građana.

Opasne i žabice
Upravo za blagdana zbog raznih ozljeda uzrokovanih pirotehničkim sredstvima najviše posla imaju liječnici.

– Čini se da je akcija policije proteklih godina urodila plodom pa ove godine još nismo imali ozljeđivanja pirotehničkim sredstvima – rekao je danas dr. Miroslav Leko, kirurg u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

Unatoč tome što je pucnjava za božićnih i novogodišnjih blagdana nekome možda dio slavljeničkog rituala, liječnici savjetuju građanima da se okane igre barutom.

– Čak i žabica ako pukne u džepu ili za vratom, može uzrokovati ozbiljne opekline kod djece, a da ne govorimo o tome kakve mogu biti posljedice rasprskavanja jačih petarda. One mogu toliko ozlijediti da se moraju amputirati ekstremiteti. Moguća je i ozljeda očiju ako se raspuknu u visini glave – dodao je dr. Miroslav Leko.

Ubio ga zalutali metak
Osim petardi i žabica za slavlja opasno je i potezanje ozbiljnijeg vatrenog oružja. Dovoljno se samo prisjetiti da je prije šest godina tijekom dočeka Nove godine u svojeme stanu u Dubravi teško ranjen operni pjevač Damir Novak. Nesretnog je oca dvoje djece u glavu pogodio metak iz automatske puške zalutao kroz prozor. Tko je i zašto ispalio kobni hitac, nikada nije utvrđeno, a Novak je nakon sedmodnevne borbe za život preminuo od teških ozljeda mozga u KB Dubrava.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije