Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapušteni objekti

Opasna staza - sramotni tereni iza olimpijskog zlata S. Perković

svetice (1)
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
25.08.2012.
u 16:19

Naša zlatna sportašica iz Londona Sandra Perković također trenira na Sveticama koji su daleko od standarda kvalitete koju ona kao i još sedamstotina sportaša s tamošnjih terena - nosi

Više od sedamsto sportaša, među njima i Sandra Perković koja je Hrvatskoj donijela prvo atletsko zlato, treniraju godinama na zapuštenom sportskom terenu Svetice.

Tri atletska kluba, Dinamo Zrinjevac, Zagreb Ulix i Aviokarte.hr, treniraju tamo u gotovo nemogućim uvjetima. Atletski tereni nisu se obnavljali od Univerzijade, a nebriga za terene je očita.

Zapušteno i derutno trkalište, bez rasvjete, rupe tik pokraj staze, odnosno otvoreni odvodni kanali u koje sportaši mogu pasti, zaštitna ograda za bacanje kladiva i diska koja je niža od standarda Međunarodne atletske federacije... samo su neke od nepravilnosti. A staza s obzirom na tanak sloj tartana na kojoj se mjestimice vidi i beton i zdravstveni rizik za sportaše.

Netipične ozljede

Kad je o ozljedama riječ, najviše stradavaju noge. Sanjin Šimić, dvadesetogodišnji seniorski europski prvak u skoku u dalj, pretrpio je ozljedu pokosnice uzrokovanu lošim terenom. A on nije jedini.

Njegov kolega Karlo Dilić, koji trenira skok u dalj i prepone, također ima problema sa stopalom. A dobio je i upalu palčane kosti.

– Stradavaju noge, donji dio, stopala, zglobovi, potkoljenice. Umjesto ozljeda mišića, koje su tipične za taj sport, oni imaju ovakvih problema – kazuje Nenad Erega, trener sprinta i prepona, kojeg smo zatekli na treningu na Sveticama. No, to nije sve. Odvodni kanal, tik do staze, kad je kišno vrijeme napuni se vodom i prva i druga staza su neupotrebljive. Neravnine na stazi, opasna ispupčenja također su vidljiva.

– Dovoljan je samo jedan krivi korak za trajniju ozljedu – kaže Erega.

Sportski tereni imaju i dvije zaštitne ograde za bacanje kladiva, od kojih je jedna dva metra niža od standarda. Osobe s invaliditetom koje treniraju u Agramu odlaze na Mladost.

– Prije svega nas zanima da treniramo normalno, da se zaštite sportaši – očajnički je apel Erege. Da se atletska staza treba kompletno obnoviti, kaže i Franjo Kordić, tajnik Zagrebačkog atletskog saveza.

– Trkalište i borilište trebali bi se hitno obnoviti. Prijedlog što sve nedostaje imamo, nadam se da će Grad imati sluha 2013. godine za investiciju koju bi nazvao nužnom prvom pomoći, a iznosi tri milijuna i sedamsto tisuća kuna – opisuje Franjo Kordić.

Najnužniji zahvati

A to su samo oni najnužniji zahvati kako bi sportaši mogli trenirati u normalnim uvjetima. Osim njih, potrebno je premjestiti i skakališta za skok u dalj, u vis i skok s motkom. Naime, postojeća skakališta nalaze se preblizu stazi, što također ne ispunjava standarde. Trebalo bi sagraditi tzv. “ciljnu kućicu”.

Djelomično treba natkriti tribinu i postaviti sjedalice te vodove za instalacije i noćnu rasvjetu. Kompletna obnova sportskih terena kako bi se svjetska natjecanja tamo mogla održavati, stajala bi 39 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 9

BA
beto_alonso
10:57 26.08.2012.

Što se tiče usporedbe bazena u Utrinama s ovim na Sveticama moram reći da bi bio uspjeh da bude trostruko skuplji od objektivno potrebitog obzirom da je ovo treći put da ga se pokušava napraviti... što se tiče "ispranog mozga"" u istom komentaru SDP s tim nema apsolutnio ništa.. Što misliš zašto se sadašnji ministar tako narogušio na močvaru u sportu? A otkud je ministar ? Inače se s tvojim komentarima slažem jer su točni...

VI
Vito
07:18 26.08.2012.

Više od sedamsto sportaša, među njima i Sandra Perković koja je Hrvatskoj donijela prvo atletsko zlato, treniraju godinama na zapuštenom sportskom terenu Svetice. Tko im je kriv... Da se bave milančetom i maminjom imali bi milijune i ne bi moralili raaditi ništa... Samo pogledajte obližnji Maksimirski stadion, u proteklih, najmanje, 12 godina od kad je milanče na čelu pljačkaške organizacije, maminjo je na račun tog stadiona izmuzao po 40.000.000 kuna godišnje... Da, ne vjerujete brojkama pa ću napisati - ČETRDESET MILIJUNA KUNA GODIŠNJE odlazi na ODRŽAVANJE Maksimirskog stadiona iz proračuna ZAGREBAČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA Većina preostalog novca odlazi na plaće "krava muzara" u tom savezu

BA
beto_alonso
16:49 25.08.2012.

Sve sreća da su obližnji bazeni na Sveticama u "puno boljem" stanju. Oni su slika i prilika ovog SDP-a koji nije bio sposoban u desetak godina vlasti u Zagrebu iskopati rupu i obložiti je keramičkim pločicama. I sada bi ti "sposobni" kadrovi trebali pokrenuti Hrvatsku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije