Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobuna u horvaćanskoj

Oni u zgradi ne žele razdjelnike. I za to imaju dobar razlog

04.11.2015., Zagreb - Stanaru zgrade u Horvacanskoj ulici 59 koji se bune protiv razdjelnika topline koji bi im se trebali ugraditi na radijatore. Marko Marinic, Mladen Jerkovic, Davor Mucavac i Hrvoje Mucavac. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/5
05.11.2015.
u 11:56

Unatoč visokim kaznama od po 10 tisuća kuna složno su protiv sustava. Stanari zgrade odbili ugradnju razdjelnika zbog solidarnosti s onima u rubnim stanovima

Stanari zgrade u Horvaćanskoj 59 prvi su složno ustali protiv ugradnje razdjelnika topline i to zbog međusobne solidarnosti. Naime, kada je sada već bivši predstavnik bez suglasnosti ostalih potpisao ugovor s tvrtkom koja je počela ugradnju razdjelnika, okupilo se 80-ak sustanara koji su prekinuli ugradnju jer, kažu, ne žele dovesti u problem one u rubnim stanovima.

"Odgodite rokove"

Ne boje se, kažu, ni kazni od po deset tisuća kuna na koje mogu računati s obzirom na to da je rok za ugradnju razdjelnika u zgradama s više od 70 stanova 1. siječnja 2016. godine.

– Umjesto manjih računa i pravednije naplate potrošnje, prema iskustvima onih koji su ih ugradili, za manju potrošnju dobivaju veće račune. Država nas tjera da se ili ne grijemo ni kada je najhladnije ili da stanove prodamo i kupimo one u sredini zgrade gdje je toplije – kazao je Hrvoje Mucavac, jedan od stanara. Kao inženjer građevine dodao je da treba odgoditi rokove ugradnje razdjelnika i energetski obnoviti zgrade.

– Građanima treba omogućiti još veće subvencije za obnovu fasade, stolarije, temelja i krova te tek potom uvesti obvezu ugradnje razdjelnika. Ovo je namet koji umjesto olakšanja građane tjera u probleme – istaknuo je Mucavac. Njegov susjed Vanja Brkljač ističe da se ne boji kazni kojima prijete u nadležnom Ministarstvu gospodarstva i da će on biti zadnji koji će ih ugraditi.

– Veselim se svakoj kuni koju netko uštedi zbog razdjelnika, no mislim da je riječ o prijevari od koje većina građana nema koristi. Živim u stanu od 75 kvadrata, za najveće hladnoće imam račune od 450 kuna, što je prihvatljivo, i bilo kakva investicija u razdjelnike nije mi isplativa – istaknuo je Brkljač.

Dodao je da vjeruje kako će cijela priča o ugradnji razdjelnika propasti jer ih je zbog socijalne situacije i skupog ulaganja ugradilo malo korisnika. Iz Ministarstva gospodarstva još su prije kazali da je Zakonom o tržištu toplinskom energijom za neugrađivanje do predviđenih rokova propisana novčana kazna i da se trenutačno rokovi ne namjeravaju mijenjati jer su i dio europske direktive.

Uskoro podaci

Podsjetimo, rokovi su siječanj 2016. za zgrade s više od 70 stanova te početak 2017. za manje zgrade, a koliko je građana razdjelnike ugradilo ovog ljeta, znat će se za desetak dana.

>>Ako ne ugradite razdjelnik topline, kazna od 10.000 do 50.000 kn!

>>Za pravednije račune do 2500 kn subvencija

>>Evo kako su si stanari Mamutice smanjili račune

Komentara 131

AL
alphazulu99
12:27 05.11.2015.

Treba znati nesto malo termodinamike da bi se razumjelo sto ovi ljudi govore. Kada se odijele, stanari nisu u ravnopravnom polozaju. Oni u rubnim dijelovima zgrade ce morati potrositi vise topline jer imaju vise vanjskih zidova. Osim toga, stanovi nisu modjusobno izolirani, pa onaj koji grije stan nizom temperaturom, uzima dio topline od susjeda, ili ako je stan prazan pa je vlasnik ostavio termostat na 10 C tada ce dio topline od susjeda prelaziti na taj nize temepreturno grijani stan. To ce platiti naravno susjedi. Onaj koji je donio zakon o obveznom odvajanju grijanja veze nema sa strukom sto je u RH uobicajna praksa.

SO
sojko1
14:43 05.11.2015.

velika krivnja za ovu pljačku je i u medijima jer se nisu potrudili raskrinkati ovu podlu pljačku HEP-a u suradnji sa Vladom. prvi problem je u nelegalnom prebacivanju vlasništva toplinske stanice sa HEP-a na stanare. naime u mojoj zgradi HEP je 30 godina vlasnik toplinske stanice i sad kad je ona dotrajala i pred raspadom i treba ju obnoviti su se oni sjetili prebaciti vlasništvo na stanare. ali u europi tako nešto nije zabilježeno, za postati vlasnikom nečega treba dati pristanak, samo u staljinizmu se na taj način postaje vlasnikom nečega što ne želiš. također molim novinare da istraže kako to da mi koji se grijemo na HEP-ovu toplanu moramo ulagati u toplinsku stanicu, a ostatak Hrvatske koji se grije na plin kupuje samo finalni proizvod, plin odnosno grijanje? pa to je teška diskriminacija. drugo, prijetnje kaznama u demokratskom društvu i tržišnoj ekonomiji zato što netko ne pristaje na prijevaru i ucjene monopolista su na rubu nepismenosti, nadam se da će to sve doći do Strasbourga jer ovo što se kod nas događa podsjeća na neka davna mračna vremena.

MO
moaonline
12:16 05.11.2015.

Slažem se, svaka čast. Trebalo je više nas ustati protiv ove pljačke. Ekipa iz Most-a je hrabra. Zaokružujem br.14 Hrvoje Mucavac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije