Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Oluja je prošla, a evo kome i kako prijaviti štetu koja je ostala iza nje

– Platit će oni koji imaju novca. Oni koji ne budu imali novca, Grad Zagreb će. Odnosno, platit ćemo mi svi skupa – najavio je gradonačelnik. Kako će to sve skupa točno ići, odnosno kome se trebaju javiti ti “koji nemaju”, nije specificirao, ali kazao je kako će do četvrtka apsolutno sve biti očišćeno
15. svibnja 2019. u 08:20 2 komentara 944 prikaza
Zagreb: Zbog jakog vjetra u Sopotu se srušilo stablo na automobile, intervenirali vatrogasci
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Doći ćemo do svake kuće, do svakog čovjeka – obećao je gradonačelnik Milan Bandić potpunu sanaciju grada nakon dva dana nezapamćene oluje koja je dizala krovove, čupala stabla i trgala fasade. Više od tisuću poziva u dan i pol dobile su zagrebačke hitne službe, a jučer do 16 sati vatrogasci su odradili, kazao nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Siniša Jembrih, rekordne 542 intervencije.

Zagreb: Nevrijeme uzrokovalo probleme u prometu Vjetar rušio sve Dalmatinci se rugaju zagrebačkom nevremenu: Poznata meteorologinja im začepila usta

Tko nema, platit će Grad

Ni noć s ponedjeljka na utorak, nakon cijelog dana posla, nije im prošla “glatko” jer u Travnom spašavali su djelatnike Hitne pomoći koje je u vožnji pogodilo drvo, a i čovjeka koji je ostao zarobljen u javnom toaletu u Cesarčevoj, nakon što se na ulaz strovalilo stablo. A svako to drvo, kazao je gradonačelnik Bandić, kompostirat će se, umjesto njega zasaditi novo, dok će Grad pomoći i u sanaciji štete na zgradama i kućama.

Zagreb: Zbog jakog vjetra u Sopotu se srušilo stablo na automobile, intervenirali vatrogasci
1 / 17
Šibenik: Jaka bura koja puše na šibenskom području prouzročila manju štetu

– Platit će oni koji imaju novca. Oni koji ne budu imali novca, Grad Zagreb će. Odnosno, platit ćemo mi svi skupa – najavio je gradonačelnik. Kako će to sve skupa točno ići, odnosno kome se trebaju javiti ti “koji nemaju”, nije specificirao, ali kazao je kako će do četvrtka apsolutno sve biti očišćeno. Među prioritetima je Sljemenska cesta, na koju su se porušila stabla, po nekim procjenama, čak njih više nego u katastrofalnoj oluji Teodor prije šest godina.

KBC Rebro OŠTEĆENI AUTOMOBILI Najjači udar vjetra u Zagrebu čak 101 km/h! S bolnice na Rebru otpala fasada!

Uz podatke, može i fotka

Djelatnici Zrinjevca jučer su već počeli s uklanjanjem zaostalih granja i lišća s ulica, sadilo se opet cvijeće na Bundeku, na kojem se sutra treba otvoriti Floraart, mijenjale su se pokidane zastave na ulazima u grad, a Zagrepčani su pomalo počeli prijavljivati štete osiguravajućim društvima. Iz Grawea su nam, tako, objasnili da su im se osiguranici uglavnom javljali za štete na krovovima i zbog uništenih roleta, a slično kažu i u Uniqi. Tamo su dobili tridesetak prijava, uglavnom zbog oštećenih krovova, fasada i prodora vode.

Kako su objasnili osiguravatelji, pri prijavi štete potrebno je navesti sve podatke o tome kako je šteta nastala i kakve su posljedice. Da bi obrada bila brža i efikasnija, kažu, u prijavi treba napisati što više podataka, a korisno je i priložiti fotografije ili video nastalih oštećenja, ako je to moguće. Naknade se isplaćuju u roku od nekoliko, a najkasnije 14 dana od prijava štete. I u Croatia osiguranju zabilježili su porast prijava imovinskih šteta, koje rješavaju u roku od 14 dana, kao i šteta automobilskog kaska, za koji jamče isplatu u roku od pet radnih dana. Odštetne je zahtjeve počeo primati i Generali, koji isplaćuje odštete u zakonskom roku od 14 dana. Oni objašnjavaju da u slučaju štetnog događaja s manjim oštećenjem vozila, primjerice, ogrebotina, udara kamena u staklo i sličnih, nije potrebna prijava policiji, ali odmah treba prijaviti osiguratelju štetu nastalu po polici kasko osiguranja.

Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela BORBA S IZLIJEVANJEM KORITA Poplavljene kuće, rekordni vodostaji, Korana kod Karlovca već nadomak 8 metara

Drvo na autu

U slučaju da se na automobil strovali drvo, vlasnik to prvo mora prijaviti svojem osiguravajućem društvu. Štetu nikako neće platiti sam vlasnik jer će se ona naplatiti iz osiguranja lokalne samouprave. Ili, u prijevodu, Zagrepčani kroz prirez sudjeluju u plaćanju osiguranja koje ima Grad i imaju pravo na odštetu u slučaju poput ovog, ako se drvo s javne površine sruši na njihov automobil.

Odletjeli krovovi

Prvi korak, u slučaju da je sa zgrade ili kuće, odnosno bilo kojeg stambenog objekta vjetar otpuhao krov, jest kontakt s osiguravajućom kućom, od koje bi trebao stići novac za popravak. U slučaju da objekt nije osiguran, popravak plaćaju sami suvlasnici stanara. U ovom slučaju Grad nema veze s popravkom, ali gradonačelnik je obećao da će se pomoći onima koji nemaju za sanaciju.

Drveće odlazi u kompostane

Drveća koja su pala na prometnice, ulice i parkirališta skupit će djelatnici Zrinjevca. Odvest će ih na svoje kompostane i tamo zbrinuti. Umjesto njih, kazali su u gradskoj upravi, posadit će se nova stabla. Zrinjevcu će u čišćenju ulica u ovom slučaju pomoći i djelatnici Čistoće kako bi se sve maknulo do četvrtka, dana kad je najavljena potpuna sanacija nastale štete. Danas bi se trebala otvoriti i Sljemenska cesta.

Javni objekti

Šteta na javnim objektima također se prvo prijavljuje osiguravajućim društvima, uz dokumentaciju, baš kao što je to slučaj i s privatnim objektima ili osobnim automobilima. Podrazumijeva se da su svi javni objekti osigurani jer, u slučaju da nisu, njihovu obnovu plaćaju Zagrepčani, odnosno iz gradske se blagajne tada za to mora osigurati novac.

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Avatar Drazen Klaric
    Drazen Klaric:

    Hm, da, situacija je bila dosta loša sa tim vjetrom. Ali kad pročitam te sve neimare koji poručuju kako će sve biti u redu u roku odmah ili najkasnije za 14 dana, ako......akooo.......... ako.... ako.......................... Mislim da Obečanko ne bi ... prikaži još!i smio ovako podcjenjivati građane koji su za njega glasali, ili nisu. Posljedice bilo kakve ovakve nepogode vuku se i rješavaju godinama. Ne vidim razloga lagati ljudima. Znamo kako ide, a pred izbore ide ko podmazano. Ovo što par kupljenih gradonačelnikovih novinara i slikatelja objavljuju u novinama, kako SuperMiki i njegov vjeran pas, rješavaju situacije u par mrmljanja i par laveža, više je za zemlju Dembeliju, a ne za ozbiljan i neugodan posao, koji čeka zagrepčane.

  • Avatar hrvat do smrti
    hrvat do smrti:

    platit ce svi skupa pa sta radis s mojim novcima finaciras nekoga?Ja cu prestati finacirati tvoje idiotarije i pozivam da to svi ucine