Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Oko 600 gradskih lokala u najam za jednu kunu

U Sloboštini su gradski lokali još od osamdesetih godina bez korisnika. Gundulićeva i Zvonimirova ulica pune su neiskorištenih kvadrata.
25. travnja 2012. u 12:00 2 komentara 9094 prikaza
bandic
Foto: arhiva VL

Činjenica da je gotovo 600 praznih prostora koje posjeduje Grad Zagreb u derutnom stanju, potaknula je zagrebački HNS da pokrene inicijativu da se prostori daju u najam za jednu kunu, pod uvjetom da oni koji bi ušli u njih ih i urede. U tu su svrhu otvorili i e-mail adresu info@zagreb.hns.hr, kako bi se javili svi zainteresirani.

– S jedne strane imamo prazne gradske prostore, a s druge konačno priznanje gradonačelnika Bandića da uskoro neće imati novca za plaće svih koji su na gradskom proračunu jer se on ne puni očekivanom dinamikom. Ni u samom Gradu ne znaju koliko prostora imaju – kazao je predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević. Dodaje da su prve naznake tog prijedloga dali još prije nekoliko godina, no konkretne su korake poduzeli jučer, godinu dana prije lokalnih izbora.

Praznih lokala ima u svakom dijelu grada, a pravo stanje može se uočiti tek šetnjom Ozaljskom, Zvonimirovom ili Šubićevom. No, stanje je isto i u samom centru grada, u Gundulićevoj ulici, ali i u naseljima sagrađenim od šezdesetih godina nadalje. Prema izvješću o imovini koje je gradonačelnik Milan Bandić poslao u Gradsku skupštinu, krajem lipnja 2010. Grad je u vlasništvu ima 3601 poslovni prostor, od čega su 592 prazna.

– Razlog zbog kojeg lokali stoje neiskorišteni neriješeni su imovinsko-pravni odnosi, no mnogi su u međuvremenu vraćeni privatnim vlasnicima – rekla je Ines Bravić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove. Uoči li neki obrtnik gradski prostor koji želi unajmiti, dovoljno je da spomenutom uredu uputi zamolbu, a potom odabrana komisija odlučuje kome će prostor dodijeliti.

Stotinjak lokala

Jedan je takav lokal na adresi u Ozaljskoj ulici, na broju 74. Prostor tek odnedavno nije gradski, no bio je u njegovu vlasništvu gotovo 20 godina, dok ga nije otkupio zlatar Neven Ćorić, koji je sada vlasnik 5/9 prostora od 21 četvornog metra. Ostatak vlasništva je državni, no zlatar je i taj dio otkupio te se potpuni prijenos vlasništva očekuje za nekoliko tjedana.

– Prostor stoji prazan od 1988., otkako je umrla vlasnica frizerskog salona, koji je bio tamo smješten – rekao je Ljubo Ćorić, urar koji je 30 godina vlasnik radnje u lokalu pored. Stotinjak gradskih prostora zjapi prazno samo u naselju Sloboština, sudeći prema riječima obrtnika u Ulici Vladimira Varićaka. Poslovni prostori s natpisima ‘\'vlasništvo Grada Zagreba\'’ mogu se naći na svakom koraku, a neki nisu nikada ni bili useljeni. Primjer su dva lokala površine stotinjak kvadrata koji s oblijepljenim papirima na izlozima stoje od 80-ih godina.

Elipso

  • lutomirski:

    to je dobra ideja Bandicu, barem se nesto konkretno pokrece, nemoj opet zakomplicirati stvar \"uputi zamolbu, a potom odabrana komisija odlučuje kome će prostor dodijeliti\" nemoj da opet bude dati cu mu nesto izpod stola, pa ce biti sve u ... prikaži još!u redu???? treba napraviti minimalne zahtjeve sa opiso trgovine i pomoc tombole doci do lokala....a ne opet komisija. Kao drugo treba pustiti ljude da se snadu, porez tek posloje nekoliko godina, a ne ljude odmah zatrpati sa nekakvim dozvolama, prijavama, uorabnim dozvolama itd. skini te zakone zato i ta mala privreda ne funkcionira...nemoze se drzava obogatiti na maliom obrtnicima...to im mora biti konacno jasno, ali mali obrtnik da serazvija,moze da obstane, da hrani familiju i ne ovisi o drzavi, ja mislim da je to najvaznije...

  • lutomirski:

    izgleda da nema interesenata za te lokale, vec je programiran flop, nemaju ljudi novaca za urediti lokale, nema niti ideja sta bi se prodavalo osim cevapa, a i nema siroke mase konzumenata koji bi nesto trosili...takvo je stanje