Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RESTRUKTURIRANJE POSLOVANJA

Oglasili se iz Zagrebačkog holdinga oko najavljenih otkaza: Postojeća situacija nije održiva

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
10.11.2021.
u 17:23

- Zaposlenici koji će biti utvrđeni kao tehnološki višak imat će pravo na otpremninu i otkazni rok u skladu s važećim kolektivnim ugovorom - kažu u Holdingu

Nakon što je odjeknula vijest o tome da nova uprava Zagrebačkog holdinga planira otpustiti 750 radnika, što su obznanili sindikatima na jučerašnjem sastanku, danas su se o tome oglasili i iz same mega-tvrtke. Za Večernji list kažu da su tema sastanka bile aktivnosti koje trebaju napraviti da bi se provele promjene.

- Dosta vremena je posvećeno pitanjima i odgovorima tj. razumijevanju onog što nas očekuje u narednom periodu. Vjerujemo da u sindikatima imamo socijalnog partnera koji razumije probleme u kojima se Zagrebački holding našao te da ćemo na sastancima koji slijede ostvariti dogovore u zajedničkom interesu - kažu iz Holdinga.

Uprava je, ističu, već najavila prve korake u restrukturiranju poslovanja, koji će biti uključeni u novi poslovni plan društva.

- Također, zajedno sa socijalnim partnerima, krenuti će u izradu nove sistematizacije rada, koja će biti osnova za utvrđivanje viška rukovodećih i administrativnih kadrova do manjka radnika na terenu, obzirom da postojeća situacija nije održiva. Naime, na temelju provedenih analiza poslova koje temeljem ugovora o radu obavljaju zaposlenici Zagrebačkog holdinga, utvrdili smo kako je broj zaposlenika koji obavljaju administrativne poslove 27% (kada se broju pridodaju i administrativni poslovi u tehničkim operacijama podružnica i povezanih društava, udio administrativnih zaposlenika se penje na 33%) - kažu u Holdingu.

>> VIDEO Najavljeno 750 otkaza u Holdingu: Iz Sindikata su zgroženi i kažu, "nećete dobiti niti jednu lipu od nas"

Uzimajući u obzir da poslovanje Zagrebačkog holdinga nije digitalizirano te da je struktura grupe kompleksna u smislu raznorodnih djelatnosti, utvrdili su, dodaju, da se broj administrativnih zaposlenika u središnjim funkcijama bez digitalizacije poslovanja ne može voditi prema očekivanom standardu koji iznosi do 15%, već se očekuje udio do 19%. Tek planiraju napraviti izradu programa zbrinjavanja viška zaposlenika i utvrditi popis zaposlenika kojima kompanija neće moći osigurati nastavak rada u ZGH.

- Zaposlenici koji će biti utvrđeni kao tehnološki višak imat će pravo na otpremninu i otkazni rok u skladu s važećim kolektivnim ugovorom - kažu u Holdingu.

Napominju da rezultat poslovanja planiraju popraviti kombinacijom mjera ušteda, povećanja prihoda i ostvarenja dodatne likvidnosti.

- Uštede je potrebno ostvarivati na svim razinama, a u planu je povećati ih korištenjem potencijala za tržišne usluge (ZG ceste, Zrinjevac, GSKG) i drugim mjerama koje ćemo predstaviti. Dodatna likvidnost osigurat će se unapređenjem sustava naplate potraživanja, ali i aktivacijom neoperativne imovine kroz prodaju ili zakup - zaključuju.

 

Komentara 16

UG
ugroženi
18:24 10.11.2021.

Tu se ne može pogriješiti. Nitko tu nije došao s ceste na natječaj. Svi zaposleni u posljednjih 20 godina zaposleni su izigravanjem natječaja a znatan dio pored toga i na izmišljenim radnim mjestima neovisno o tome radi li se o radnicima ili administraciji.

ZI
Zir
18:19 10.11.2021.

Nakon otpusta tehnološkog viska nema tri godine novog zaposljavanja, osim za osobu koja je u tom razdoblju napustila Holding.

Avatar R & I
R & I
17:53 10.11.2021.

Manje više sve su bili uhljebi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije