Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komadi pali na prolaznicu

Odšteta zbog pada žbuke do 130.000 kn

10.02.2015., Zagreb - Sa zgrade u Hebrangovoj 26 padaju dijelovi balkona i  zbuka.   Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.02.2015.
u 10:00

Prema nekim procjenama, opasnost vreba s gotovo četvrtine zgrada u širem središtu Zagreba

Žbuka koja pada s balkona u Hebrangovoj više nije samo potencijalna, već stvarna opasnost. Naime, komadi koji su padali, a o čemu je Večernji list pisao, u utorak su u glavu pogodili 55-godišnju prolaznicu koja je s teškim ozljedama završila u KB-u "Sestre milosrdnice" na operaciji. Alarm je to svim stanarima u derutnim zgradama da se moraju ozbiljnije brinuti o svojoj imovini. Prema nekim procjenama, opasnost prijeti gotovo s četvrtine starih zgrada u širem centru grada, dok za obnovom vapi gotovo svaka druga zgrada. Osnovni je problem što se ne plaća pričuva, a stanari ne surađuju pa im se često nameću nužna ulaganja. Naime, u istom danu žbuka je pala sa dvije zgrade - one na broju 25 i 26.

Pod prinudnom upravom

– Stambena zgrada Hebrangova 26 pod prinudnom je upravom, a vlasnici plaćaju minimalnu pričuvu od 1,53 kune po četvornom metru stana. Nisu nas upozorili ni suvlasnici o mogućim opasnostima od pada žbuke – kazali su iz GSKG-a. Dodali su da zgrada nije u Programu obnove pročelja za 2015. i 2016. godinu, a kako se nalazi u zaštićenoj povijesno urbanoj zoni, pročelje se mora obnoviti pod uvjetima Ministarstva kulture. U ovom slučaju zakazali su neorganizirani stanari koji su zbog neodržavanja zgrade neizravno odgovorni za odron, što je potvrdila i suvlasnica u zgradi Gabrijela Cetina. Kazala je da među stanarima nema jedinstva, no da su uklanjali one komade koji su prijetili prolaznicima. Ipak, snijeg i vjetar jače su načeli oštećenu fasadu, koja je pala na prolaznicu, a koja će sad od osiguranja moći zatražiti novčanu odštetu od 40 do 130 tisuća kuna.

Fond daje novac

– Ovim osiguranjem pokrivena je odgovornost vlasnika i upravitelja zgrade za štetu zbog ugrožavanja života, zdravlja ili imovine trećih osoba, a koja proizlazi iz same činjenice posjedovanja i upravljanja zgradom, odnosno korištenja zgrada, prostorija, zemljišta i dizala zgrade – kazala je Marija Sesler iz GSKG-a.

Objasnila je da se u takvim slučajevima oštećena osoba obraća izravno osiguravajućoj kući kod koje je zgrada osigurana, a ne stanarima ili upravitelju. – Ovo osiguranje ne priznaje štetu i ozljede nanesene vlasniku ili korisniku zgrada, poslovnih prostora i garaža bez obzira na njihov status, odnosno jesu li stanari, podstanari ili slično – kazala je Marija Sesler.

>>U Hebrangovoj 26 padali dijelovi balkona na nogostup

Komentara 8

DU
Deleted user
11:26 12.02.2015.

Mudra vlast zakonski, dakle nema hoću-neću nego mora se, naredi sanaciju trulih fasada i sličnih objekata s kojih prijeti opasnost prolaznicima. Takve slučajeve pozna zakonsko štivo Australije, primjerice... I tek onda, kad se dostigla razina sigurnosti - e tek tada se nude poticaji za energ. učinkovite fasade jer je to već razina više. Ne, naši bi šakom i kapom davali pojedincima da si urede fasade i drvenariju, a ne bi ni takli one čiji objekti ugrožavaju sigurnost. A gdje je tu pamet vlastodržaca!?

BA
balic
12:32 12.02.2015.

ovako sta je sramota za svako mjesto ,svaki grad ,posebno bi trebalo biti metropolu.. Zgrade k'o u istocnom Berlinu za vreme hladnog rata od strane rusa i Ericha Hoenecker sa zapadnom Njemackom,tako zapustene izgledaju i ove.. kako je unutar necu ni zamisljat....

TR
Trnjanec
18:03 12.02.2015.

Je, i onda obnoviš i prefarbaš fasadu npr. na zelenom valu, pa ti za pet godina opet pocrni zbog starih čađavih dizelaša i kiselih kiša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije